Plötsligt verkar det som en bra idé med en statschef som är samma, år efter år. Foto: SVEN LINDWALLPlötsligt verkar det som en bra idé med en statschef som är samma, år efter år. Foto: SVEN LINDWALL
Plötsligt verkar det som en bra idé med en statschef som är samma, år efter år. Foto: SVEN LINDWALL
Vi har verkligen inte mycket gemensamt, kungafamiljen och jag. Storlek på bostad, till exempel. Inte. Foto: OLLE SPORRONGVi har verkligen inte mycket gemensamt, kungafamiljen och jag. Storlek på bostad, till exempel. Inte. Foto: OLLE SPORRONG
Vi har verkligen inte mycket gemensamt, kungafamiljen och jag. Storlek på bostad, till exempel. Inte. Foto: OLLE SPORRONG
Maria Rydhagen

Herregud – jag tror jag har blivit rojalist

Publicerad

Herregud, jag tror att jag håller på att bli rojalist.

Monarki är visserligen en ganska galen idé.

Men so what? Världen är galnare.

Den såg man inte komma! Jag. Rojalist. Och vi ska nog inte hoppas på att jag blir en sådan som tycker att prinsessan Sofias barn har gulliga kläder – inte heller att jag börjar hålla reda på om furstinnan av Pommern var släkt med Sibyllas kusin. På mödernet. Nej, inget sådant. 

Jag är alltjämt illa berörd av kaffeflicksdebaclet och hanteringen av nazikopplingarna. Jag är fortfarande imponerad av Silvias mångåriga och konsekventa engagemang för utsatta barn. Att hon tar lite av glansen från sina diadem och strör den över denna viktiga fråga som alltför många inte orkar bry sig om, just för att den är så jobbig. 

Att Silvia använder sin drottningstatus för detta – och att prinsessan Madeleine verkar ha ärvt uppdraget – det hedrar dem och detta beundrar jag verkligen. Men det gjorde jag innan också.

Varför har jag ändrat mig då?

Jag tror att det är Trump.

Eller, jag vet att det är Trump.

Och allt annat märkligt som har hänt de senaste ett eller två åren.

"Jag tror att det är Trump. Nej, jag vet att det är Trump."Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT

Jag tror helt enkelt, nu, att det är bra för Sverige att ha kung Carl Gustaf eller, i framtiden, kronprinsessan Victoria, som kontinuerliga garanter för det som är Sverige. Den enda gång jag träffat prins Carl Philip ignorerade han mig som om jag varit smuts. Och jag hade, typ, inte råd att boka Icona Pop till min bröllopsfest. Det är inte som att vi har något GEMENSAMT. 

Molly Sandén och Danny Saucedo dansar på prins Carl Philips bröllopsfest.Foto: Sven Lindwall

Men kungen är en rimligt bra man som representerar detta land, år efter år, och som står utanför dagspolitiken. Tänk om Marine Le Pen vunnit franska valet. Blir man inte alldeles nerveuse av att tänka sig att hon reste världen runt med uppgiften att VARA Frankrike? Är det inte då – sett ur den synvinkeln – en viss lättnad för oss att vi har kung Carl Gustaf som sköter om den uppgiften som det gamla proffs han är?

Det är lite tuffare tider nu. Det är förstås överdrivet att jämföra med danska och engelska kungligheters betydelse under andra världskriget. Men ni förstår vad jag menar. En statschef som inte lägger sig i, men som är densamme, år efter år. Som kanske inte säger så mycket men som bara finns. Plötsligt verkar det som en så bra idé! Så det är nog bara att inse att jag har blivit rojalist.

Det känns också roligt att jag bara har ändrat mig så totalt. Jag beundrar folk som kan förändras. Som kan byta åsikt. 

Som danska författaren Suzanne Brøgger har påpekat: Att vara konsekvent innebär att man bara har tänkt en enda gång.

Ibland blir jag trött på mina egna tankar, men om man är demokrat och försiktigt andlig ateist – VAD FAN SKA MAN GÖRA? Jag kan ju inte bli nazist bara för sakens skull. Och det ämne som ligger mitt hjärta närmst är barn och barnuppfostran. Min policy där är att de ska lära sig veta hut och samtidigt bada i en ocean av snällhet och god vilja.

Ja men då tycker jag ju så.

Det är svårt att ändra på.

Ny dag, samma grundvärderingar. Vad ska man göra åt det?

Men plötsligt verkar det alltså som att jag har blivit rojalist. Jaha. Den såg man inte komma. Men det känns skönt och fräscht att tycka så! Yes. Det är ett slags trygghet som jag nu erkänner att jag och vårt samhälle nu behöver. Kungen lever, leve kungen!

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag