Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Gott Nytt 2018 – nu har vi chansen att ändra på ALLT

Mandrillen Rafiki slår Simba i huvudet med sin käpp – för att lära honom hur man eventuellt kan handskas med smärta.
Som Benjamin Syrsa sjunger på julafton: "Allt du önskar kan du få". Just det. Men du måste önska.Foto: / DISNEY WALT

Ett nytt år är en ny chans.

Det är en väldigt klyschig sak att säga.

Men sann.

Ni vet vad som händer när man åker pulka nedför en backe och lutar sig en aning åt sidan. Pulkan svänger. Det handlar inte om att gira tvärt. Absolut inte. Men om man bara lutar sig en liten aning, så byter man ändå riktning, sakta och säkert.

Det är ett ganska härligt och avslappnat sätt att tänka på förändringar. Små steg. Lite i taget. Inget drama. Men något har ändå hänt.

Så klart är man rädd ändå. Som schamanen och mandrillen Rafiki säger till Simba i ”Lejonkungen” (repris i SVT på tisdagen): Förändring är bra. Ja, men jobbigt, invänder Simba. Det är då Rafiki slår honom i huvudet med sin käpp. Simba blir superirriterad: Varför slår du mig? Men Rafiki lugnar honom: Det tillhör det förflutna – men du kan lära av det.

Nyår är helt enkelt en chans att göra allt på ett nytt sätt. Tekniskt sätt existerar den chansen hela tiden. Vi kan förändra allting på stående fot – vilken måndag i oktober som helst. Vända på klacken just nu. Eller nu. Eller nu. Eller om en vecka – eller om tio år.

Men man kommer inte ifrån att nyår är en väldigt effektfull och dramatisk tid att försöka rubba sina mönster. Alla lever sitt liv på sitt sätt – men de flesta människor upprepar sina mönster. Jag med. Du med. 

Jag tycker att alla människor som försöker göra detta är hjältar

Just nu, under 2017 års sista dagar, är det en perfekt tid att summera det som hänt. Och nästa vecka, under det nya året 2018:s första dagar, tar man de första darrande stegen i sitt nya liv.

Det är förutsägbart med trängseln på alla gym under januari. Men det är starkt. Det är beundransvärt. Jag tycker verkligen det. 

Att tro på förändring och att göra en medveten ansträngning för att förverkliga den – jag tycker alla människor som försöker göra detta är hjältar.

Denna jul- och nyårshelg har blivit ovanligt härlig för mig tack vare Jeanette Wintersons nyutkomna bok "Juldagar".Foto: ANNA GORDON/IBL BILDBYRÅ / W&W

Denna jul- och nyårshelg har blivit alldeles ovanligt härlig för mig tack vare Jeanette Wintersons bok ”Juldagar” (hon borde för övrigt får Nobelpriset 2018). Boken är en blandning av julsagor, recept och historier men bäst är texterna där författaren berättar om sitt eget liv och hur hon försöker leva det på bästa sätt. I kapitlet om nyår skriver hon just om möjligheten att stanna upp, tänka efter och eventuellt kicka i gång en förändring:

”Att göra saker på ett annat sätt är svårt. Vi gillar våra vanor. (..) Handlingar och beteenden – vanor – ligger på ytan. Orsaken till att vi handlar eller beter oss på ett visst sätt är för det mesta djupt rotad inom oss – därför har vi svårt att förändra vårt beteende om vi inte också ändrar något grundläggande inom oss själva”, skriver hon.

Och ett par sidor senare:

”Vi är pessimister som tänker att allt ändå är för sent, så vad fan? Vi är sådana som alltid studsar tillbaka, sådana som älskar en andra chans. Och varje nyår är en andra chans.”

Just så är det. Men man måste önska. Vilja något

Man behöver inte vara en särskilt duktig person för att styra upp så att en del av livet blir lite bättre. Men man måste tänka efter en aning och uttala orden: Jag skulle vilja detta och detta. Jag längtar efter det här. Detta är vad jag behöver. Och sedan bege sig i den nya riktningen. 

Som Benjamin Syrsa sjunger i ”Kalle Anka och hans vänner” på julafton:

”Ser du stjärnan i det blå

allt du önskar kan du få”

Just så är det. Men man måste önska. Vilja något. Mycket mod och kamplust önskar jag er alla under 2018. Vi hörs nästa år! Då kan vad som helst hända.