Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

En mamma med bebis i famnen och en student – vem gör detta?

Kvällspostens Nellie Erberth rapporterar från Malmö.
Mordet i Malmö där en ung mamma tappar sitt lilla barn i marken när hon dödas är utanför allting annat, skriver Maria Rydhagen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

En läkare som just fött sitt första barn – och en student.

Vilket gangsterkrig kan se de två personerna som mål för våldsdåd?

Något är helt sönder. Helt, helt trasigt och skevt. 

Det finns ju regler som går utanför lagen.

Även om man väljer att bryta mot allt och verkar i den kriminella världen så är barnens helighet en regel att leva efter. 

ALLA levande varelser förstår att vara aktsam om dem som är små.

Därför går detta mord i Malmö där en ung mamma tappar sitt lilla barn i marken när hon dödas utanför allting annat.

Man stjäl inte heller framtiden.

Men den som mördar en 18-årig student i Råcksta har gjort precis det. 

Denna unga kvinna har en utbildning men hade ännu inte fått sitt yrke. Hon hade säkert rest en del, men hon har inte gett sig ut i världen på den riktiga långa resan mot sitt vuxna liv.

MÖRDAREN TOG HENNES CHANS.

Mamman i Malmö hade investerat i vår stad och vår värld. Hon hade utbildat sig i sitt yrke som har som själva uppgift att hjälpa sin omgivning. Att bli läkare. Det var hennes val och hon kämpade för det. 

För bara några månader sedan födde hon ett barn och uppfostrade det i den här staden. Hon gav det till framtiden och hon la ner sitt hopp i detta. För om man har barn, så har man hopp. Hopp inför i dag och i morgon, men också inför decennier framåt. Att få barn är att bestämma sig för: Någon gång kommer jag inte att behövas mer. Någon gång kommer jag att lämna över till någon annan. Att ha hopp inför framtiden.

Men en mamma ska ju få se sitt barn växa upp. En mamma ska ju få ge allt av sig själv till sitt lilla barn. Sin visdom, sina recept, sina minnen, sina skills, all sin kunskap om hur livet ska levas. Hur man pluggar till en tenta. Hur man överlever en kärlekssorg. Det ska ju  inte sluta så här för en mamma.

Det finns regler som går utanför lagen.

När Kvällspostens Nellie Erberth och Federico Moreno pratade med personer från den kriminella världen visar det sig att även där råder chock och fasa över gärningsmännen som dödade en mamma och en 18-årig student. Och som inte brydde sig om att en liten bebis fanns i farozonen vid skjutningen.

– Detta sätter nya spelregler, säger en av de kriminella som våra reportrar talat med.

”Det sjukaste”, menar en annan person.

– Detta har chockat alla.

Flera personer med samma bakgrund uttrycker sig likartat.

– Ett fruktansvärt dåd, säger en ung man som dömts för grova brott och som har stor insyn i gängmiljön. 

En kvinna som levt som kriminell sedan tonåren, som i dag tjänar pengar på droghandeln och lever nära kriminella män, uttrycker att ”till och med grabbarna i de här kretsarna har reagerat”.

– Det är en big no no det här, man skjuter inte en kvinna och man skjuter verkligen inte en mamma.

Nej. Nej. Nej. Nej. Nej. Inte detta. Inte så här. Inte på det här sättet. Ta inte vår framtid.

Mannen begärs häktad misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.