Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Du är inte ensam – nu stöttar vi varann

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Alla kan göra något – hämta mat från lokala krogen, till exempel.Foto: SARA STRANDLUND

Det är tuffa tider nu.

Det är tuffa tider – från Smygehuk till Växjö.

Ingen vet hur länge det varar. Ingen vet exakt hur vi ska klara det.

Vi på Kvällsposten vill vara plattformen som inspirerar lite extra mod, livsglädje och uthållighet hos alla som behöver det. Vi gör det tillsammans.

I min livstid (jag är 50 år) har det nog aldrig varit viktigare vad vi medborgare gör.

Myndigheterna, fine.

Myndigheterna har presskonferens varje dag och det de säger är vettigt. De blir tröttare för varje dag. På torsdagen börjar de tappa tålamod.

– Jag har svarat på det en gång. Men jag kan gärna svara på det en gång till!

Den fjäderlätta sarkasmen. 

Hos statstjänstemannen som gör sitt 21:a dygn (typ) och samtidigt (förmodligen) ligger starkt till för att slå europeiskt inomhusrekord på sömnbrist.

Våra myndigheter är viktiga och vi är många som tycker de gör ett bra jobb.

Vår tacksamhet mot personalen inom vården har inga gränser.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vår tacksamhet mot personalen inom vården har inga gränser. Hur ska vi tacka dem – när allt det här är över? Den frågan kommer vårt samhälle att få komma tillbaka till. Modet och uthålligheten måste belönas, inte bara med applåder (hur fint det än är).

Men, med detta sagt – SÄLLAN har vi medborgare varit lika viktiga som vi är nu.

Vad vi säger. Vad vi gör. Hur vi lever. Hur vi engagerar oss.

Mejla in dina tankar och idéer – allt som kan inspirera andra.Foto: NATEE MEEPIAN / ADOBE STOCK

För det första helt rakt upp och ner – att ta allt på allvar. Jag tycker vi var duktiga på det, vi alla. Vi tog det på allvar, vi informerade varandra, vi frågade, vi diskuterade. Många vanliga människor delade redan från början uppmaningar på sociala medier om handtvätt, distansering och hänsyn till riskgrupper. Sådant är viktigt. Känslan av att ”alla” tycker att det är viktigt att följa riktlinjerna. Sådana saker betyder något. 

För det andra, nu när krisen fortgår, att fortsätta följa riktlinjerna. Tvätta händerna. Håll dig hemma om det inte är alldeles avgörande. Inte börja slarva utan inse att varje gång jag går ut, det kan vara då jag blir smittad. 

För det tredje, att inse att vi har betydelse för vår lokala ekonomi och för framtiden. Här måste vi hjälpas åt att sprida de goda exemplen.

Alla kan göra något – köpa en matkasse till en granne, till exempel.Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är där Kvällsposten kommer in. Vi kan inte göra något på egen hand. Men vi kan vara plattformen där de fina idéerna och den livsviktiga inspirationen sprids. I artikeln här bredvid kan du läsa om några av de underbara, underbara sydsvenskarna som vi berättat om de senaste dagarna. Människor som gjort skillnad. I den verksamhet där de redan finns. 

LÄS MER: Här är de sydsvenska hjältarna i coronakrisen 

Det finns en klyscha: ”Ingen kan göra allt – men alla kan göra något”. Det var så taxi-vd:n Tebin Salih tänkte när han bjöd vårdpersonal på fri skjuts till jobbet. Och det är så vi på Kvällsposten tänker nu.

Mejla till oss och berätta om era idéer. Er inspiration. Så sprider vi det vidare. Det kan vara så enkelt som att vi som är friska hämtar vår lunch ute varje dag, för att vi vet att våra lokala krögare går på knäna. Att köpa något i din butik runt hörnet, inte bara handlar på nätet. Att vi hjälper en granne genom att handla mat, och sätter kassen utanför dörren. Eller en härlig bild på ett starkt möte som blev av – trots att vi håller oss på två meters avstånd från varandra.

Vi lär oss av varandra.

Vi inspirerar varandra.

Vi stöttar varandra.

Mejla direkt till maria.rydhagen@kvp.se om du har tips, inspiration, bilder, berättelser – eller något annat som du vill att KvP-läsarna ska ta del av. Tack alla ni som redan hört av er!