Några av de första poliserna som ryckte ut efter skjutningen i Las Vegas. Foto: DREW ANGERER / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICANågra av de första poliserna som ryckte ut efter skjutningen i Las Vegas. Foto: DREW ANGERER / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Några av de första poliserna som ryckte ut efter skjutningen i Las Vegas. Foto: DREW ANGERER / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Flaggor på halvstång för att hedra de 59 dödsoffren. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS X00157Flaggor på halvstång för att hedra de 59 dödsoffren. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS X00157
Flaggor på halvstång för att hedra de 59 dödsoffren. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS X00157
Polisens utredare på brottsplatsen – efteråt. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅNPolisens utredare på brottsplatsen – efteråt. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisens utredare på brottsplatsen – efteråt.  Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Maria Rydhagen

Det bor ingen Stephen Paddock i mitt kvarter – eller? Hur vet jag det?

Publicerad

Det bor ingen Stephen Paddock i mitt kvarter.

Säkerligen inte.

Men hur vet jag? Vet jag? Vet polisen? Vet Säpo?

Det är som att vi undviker att diskutera det som allt egentligen handlar om.

Sett utifrån verkar lyckan ändå ha lett rimligt mycket mot Stephen Paddock. Han hade tjänat rejält med pengar och efter att han fyllt 60 skaffat sig ett lyxigt seniorboende. Pappan var en bankrånare på rymmen som dog tidigt, men Paddock verkar ha haft bra kontakt med sin mor och sin bror, och hade nyligen inlett ett kärleksförhållande.

 

”Fått en knäpp”, hur får man det? Finns det varningssignaler? 

 

Det finns definitivt människor som ödet har varit hårdare emot, utifrån sett. Hur hans liv var på insidan är förstås omöjligt att veta. Hur han hade haft det. Vad som fick honom att bygga upp en samling av vapen. Och vad som ledde till detta fruktansvärda. Den alldeles vansinniga skjutningen i Las Vegas, där 59 människor dödades. 

Stephen Paddocks bror Eric säger att han inget kunde ana. Att något måste ”gått fel” och att det som hänt är lika overkligt som att en asteroid slår ner.

– Han var ingen stor vapenfanatiker, han måste ha fått en knäpp. Han var bara en vanlig kille som bodde i Mesquite och gillade burritos, säger Eric Paddock till Daily Mail. 

”Fått en knäpp”, hur får man det? Finns det varningssignaler? 

 

Skyltfönstret i en vapenaffär i Miami. Efter skjutningen i Las Vegas har en vapendebatt startat.Foto: ALAN DIAZ / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Visst är det det bra med den vapendebatt som startat nu. Men om vi någonsin ska uppleva någon skillnad när det gäller vansinnesdåd och terrorhandlingar, då är det ju sådana signaler som vi måste leta efter. 

Eller, går det?

Jag har helt seriöst suttit på en föreläsning där en skånsk polis menade att omgivningen bör slå larm när en tonåring blir tystlåten, ändrar musiksmak, byter umgänge och klädstil. 

"Jag har helt seriöst suttit på en föreläsning där en skånsk polis menade att omgivningen bör slå larm när en tonåring blir tystlåten, ändrar musiksmak, byter umgänge och klädstil."Foto: TOMAS LEPRINCE

Visst är det bra med uppmärksamma vuxna, men de kriterierna måste man ändå säga är alldeles för trubbiga och dessutom integritetskränkande.

 

Hur blir man en människa som klarar att begå sådana handlingar?

 

Men ändå – om en människa mentalt går över gränsen och blir kapabel att döda folk i sin omgivning. Om en pensionär med pengar på banken ”får en knäpp”. Om en troende muslim blir jihadist och är beredd att attackera oliktänkande. Om en vänsterextremist går från antirasistiskt arbete till våld mot dem som tänker annorlunda.

Hur sker det?

Varför sker det?

Varför märker ingen?

Eller gör man det, fast man läser tecknen fel? 

Eller gör man det, men vågar inte slå larm?

Det som jag talar om gäller även ”vanlig” kriminalitet. Som också den tar liv och ödelägger människors vardag, fast i mindre skala. Gängkrig som innebär dödsoffer. Personrån som kan innebär fysiska skador för offren, men också mardrömmar och skräck, kanske resten av livet. 

Även där kliver de skyldiga över en gräns. Gör sig mentalt beredda att skada och döda. Och verkställer det sedan. 

Terror och masskjutningar är ovanliga fenomen, men den kriminella världens inre uppgörelser sätter spår i allas vardag. Bara för några dagar sedan med två krogsprängningar i Malmö.

Hur blir man en människa som klarar att begå sådana handlingar?

Varför sitter inte 1 000 forskare från olika discipliner och undersöker detta just nu? 

Tidigare i år släppte Malmös polismästare Stefan Sintéus siffror kring de 205 mest aktiva gängkriminella. Det visade sig att det fanns 1 779 domar som rörde dem. 

 

Jag vet inte. Jag vet lika lite som ni.

 

Polis och rättsväsende hade gjort ett ganska bra arbete, menade Sintéus, men var fanns resten av samhället, undrade han.

Tidigare i år släppte Malmös polismästare Stefan Sintéus siffror kring de 205 mest aktiva gängkriminella.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hade han rätt? Kan uppväxt ha något med saken att göra? Skulle föräldrastöd förändra något? Eller ett utbildningssystem som inte släpper ut en enda 15-åring med ofullständiga betyg? 

Jag vet inte. Jag vet lika lite som ni. Men är det inte dags att vi tar reda på lite mer och försöker motverka våldshändelser. Måste sådana här saker hända om och om igen? Måste de verkligen det?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag