Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Det är Karolin Hakims liv som vi ska komma ihåg

Vännerna om mördade Karolin, 31: ”Mycket omtyckt och oerhört skötsam”.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karolin Hakim har sjukhusets sterila bussarong, och stetoskopet runt halsen.

Hon är en stolt läkare. 

Hon är en älskande mamma.

Kära Karolin, så levande du var, vilket allvar du hade.

Det här är bilden som ska leva kvar.

Tack familjen, för att ni låter oss visa bilden på Karolin Hakim. Tack för att vi får berätta om den älskande mamman, den engagerade läkaren.

I kriminaljournalistiken skriver vi ofta om människor anonymt. Men om det är möjligt att berätta om en människa – inte bara ”en 31-årig kvinna” – så blir det i stället en hyllning till livet. Inte bara en artikel om ett brott.

Karolin HakimFoto: Privat / Privat

Karolin Hakim är allvarlig på bilden. Hon är stolt, det syns. Så som man är, när man är ny i sitt yrke. Det var inte så längesedan hon DRÖMDE om att bli läkare. Nu är ÄR hon en. Bakgrunden i bilden är landstingstråkigt grå och sliten – exakt den miljö som Karolin drömde om att få vara i. Vilket hon till slut hade lyckats med.

Tills mördaren hann upp henne.

Karolin Hakim sköts ihjäl för en vecka sedan. Hon försökte rädda sitt barn, men träffades av skott och föll. Hon gjorde det rätta som mamma – och mördarens brott väcker avsky även i den kriminella världen. Hennes död är en skamlig tragedi.

Under veckan som har gått sedan mordet har jag pratat med människor i omgivningen. Personal på Ica, lärare, poliser, läkare, ungdomar. Alla i Malmö har berörts starkt av det som hände. Vid sådana här tillfällen har vi som är journalister ett stort ansvar. Vad behöver människor veta? Vilka frågor ställer man sig? Vilka frågor borde vi ställa? Bra, sann och relevant journalistik rätar ut frågetecken, skapar klarhet, vädjar till medkänslan och stoppar ryktesspridning.

Kvällsposten har valt att berätta om bebisen. Inte närgånget – bara nära. Vi litar på att professionella personer i socialtjänsten tar hand om detta barn och vi vet att många undrar. Därför bad vi socialchefen Maria Andersson att berätta om hur man tar hand om ett litet, litet barn som klarat sig fysiskt oskatt ur en våldshandling som tog mammans liv.

Nu skriver vi om Karolin Hakim, den hon var, visar hennes porträtt och hyllar hennes liv. Hon är inte bara ”den 31-åriga kvinnan” som nämns i samband med de senaste uppgifterna från polisens mördarjakt – utan vi skriver också om själva livet. Jobbkärleken, barnkärleken.

Karolin Hakim har sitt stetoskop om halsen och sjukhusets sterila bussarong på sig. Det är den bilden av henne som ska leva. Kvinnan som bestämde sig för att bli läkare och klarade det. Som pluggade på annat håll men kom tillbaka för att jobba och bilda familj, och enligt polisens teori var det hennes val av man som gjorde henne till offer. Kvinnan som själv skrev om sitt yrke: ”Det är väldigt viktigt för mig att utföra ett gott arbete. Är positiv, målinriktad och ambitiös.” 

Hennes liv var storartat och hon hann också ge liv åt ett nytt litet barn. SÅ ska hon minnas. 

”Karolin kommer från helt oklanderlig bakgrund”