Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Den här våren blir helt galen

Foto: LASSE SVENSSON
Foto: LARS EPSTEIN / EPSTEIN LARS DN PRESSENS BILD AB
Foto: ROBBAN ANDERSSON
”Den här vintern: Först snö, sedan mer snö och sedan ännu mer snö. Och därefter: Mer snö.” Foto: JOHAN NILSSON/TT

Den här våren blir helt galen.

Jag känner det på mig.

Allt kommer att explodera.

Snart kommer värmen, sägs det. Som vi längtar.

Den här vintern har sugit musten ur en. Först snö, sedan mer snö och sedan ännu mer snö. Och därefter: Mer snö.

Jag går ut med hunden på tisdagen och beundrar henne. Hon är gravt medelålders i hundår räknat, men varje gång hon er nysnö galopperar hon i ren glädje.

Inte så många andra lyckas dra fram någon direkt entusiasm över snöfallen. Vinterattackerna börjar likna seriekriminalitet. ”Mer snö” som prognos går på repeat hos meteorologerna.

Jag cyklar till tandläkaren tidigt på tisdagsmorgonen. Jag har själv skrivit om att ett sjuttielfte snöväder är på gång, men blir ändå överraskad. På vägen dit cyklar jag i snöblandad motvind. På hemvägen väntar jag vid rödljus och blir totalt nedstänkt med smutsigt isvatten av en parkeringsvakt som plöjer rakt igenom vattenpölen med sin fina vita bil.

Det är en SÅDAN vinter.

När våren exploderar kommer den att slita hjärtat ur bröstet på oss. Den kommer att bli så vacker så att pulsen exploderar i kroppen. Den här våren blir helt galen.

Himlarna kommer att vara så blå, solen så barmhärtig, fåglarna kommer att ha varit hos sångpedagog hela vintern och sjunga vackrare än vi någonsin har hört.

”Uteserveringarna kommer att slå ut i blom strax före syrénen. Där kommer vi att skåla i glödande vin för att fira trogen vänskap.” Foto: LASSE SVENSSON

Aprilnätterna kommer att vara gröna, svarta och alldeles magiska. Uteserveringarna kommer att slå ut i blom strax före syrenen. Där kommer vi att skåla i glödande vin för att fira trogen vänskap. Äktenskap kommer att krascha. Nya kommer att ingås. Tonåringar kommer att slåss.

 

Man VILL vara ute. Ute är inte längre bara en transportsträcka mellan här och där

 

Barn kommer att göra kullerbyttor i backarna och skrika som tokiga. Solar går ner och målar himlen i färger som sätter till och med konstnären Carolina Falkholt på plats.

När jag skriver detta tittar jag ut på en grådaskig himmel och har fötterna i ett varmt bad. Det är en så kylslagen värld vi lever i. Ibland undrar man hur vi i Norden står ut, men det gör vi ju å andra sidan knappt.

Bilderna jag febrar fram om en kommande vår – jag tror knappt själv på dem.

”Det blir skönt ute. Man VILL vara ute. Ute är inte längre bara en transportsträcka mellan här och där.” Foto: SANNA DOLCK / KVP

Kan det verkligen vara så underbart? Kan det vara så att man kan gå ut i bara kappa, utan ylletröja, mössa och vantar? (SOMMAR ska vi bara inte tala om. Minns ni att det fanns en årstid då man gick i linne? Nääe. Det måste vara fakenews.)

Denna LÄNGTAN.

Det blir skönt ute. Man VILL vara ute. Ute är inte längre bara en transportsträcka mellan här och där, utan ett bra ställe att vara på. Man ser sina grannar, eftersom alla inte längre är upptagna med att ta skydd från en bitande stormby och titta ner. 

 

Träden står på helspänn och bara väntar på att få skjuta ut sina blad

 

Jag tror att den här våren kommer att bli helt explosionsartad. Blir det farligt? undrar ni. Ja, kanske. Jag tror inte att saker kommer hända som annars inte skulle ha hänt. Men jag tror att förloppen kommer skyndas på. Efter en halvdöd isdvala känner vi oss så levande igen, och vem vet vad som händer? När man går hem om natten står ett par och grälar. Saker sätts i rullning. 

Fotbollsfansen kommer under de ljuvliga vårnätterna inte att dricka MINDRE öl än de brukar. Träden står på helspänn och bara väntar på att få skjuta ut sina blad.

Den här våren kommer att bli helt underbar när den väl exploderar. Och helt galen. Ta hand om varandra där ute och njut av varje ögonblick.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!