Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Bra att SVT-serien skildrar Kim Wall som den hon var

Danska serien ”Utredningen” visas på SVT Play.
Foto: Utredningen: Per Arnesen/TV2/SVT

Danmark rapporterade bitvis ganska bisarrt om ubåtssaken, mordet på Kim Wall.

Det var som att de inte kunde glömma att Peter Madsen hade varit deras tokige, charmige uppfinnare.

Att de inte fattade att han misstänktes för ett bestialiskt mord.

Men nu – i ”Utredningen”. Vilken fin förståelse för vem Kim Wall var.

Det går långsamt i danska kriminalserien ”Utredningen” som visas på SVT Play. Poliser har möten. Pratar. Stirrar tyst framför sig. Åker båt. Det är långa tagningar. Är ni med, alla? Vi är på havet nu? Framgår det? Ja, vi är med, vi fattar.

Men frånsett den lilla rastlöshet som alltid poppar upp i mig när tempot skruvas ner på detta sätt, så finns det mycket att uppskatta i Tobias Lindholms berättelse (”Efterforskningen” på danska).

För det första är Pernilla August och Rolf Lassgård på pricken som Ingrid och Joachim Wall. Den tunga sorgen, den djupa tacksamheten mot både vänner och rättsväsende.

Jag tittar på dem och kan känna både smärtan (som måste vara den värsta som finns) och samtidigt den imponerande viljan att uppskatta det som finns kvar, det de får, det som fortfarande är gott i världen. Alltså det som kännetecknar verklighetens paret Wall. 

De har till synes inte fallit ner i bitterhet (även om det säkerligen funnits ögonblick) utan öppnat sig för omvärldens sympati. Londonvännernas minnesstund i Svenska kyrkan, ceremonin på Columbia University i New York och inte minst stipendiet som de instiftat till en journalist som arbetar vidare i dotterns anda.

– Vår sorg blir inte mindre för att den delas med andra, men det är en stark tröst som betyder mycket för oss. Vi måste se ljuset i tunneln och leva vidare, och därför blev jag glad när jag i vintras kunde känna glädje av att se vårblommor titta fram, sa Ingrid Wall i en TT-intervju i november 2018.

Verklighetens åklagare, Jakob Buch-Jepsen, tillsammans med utredaren Jens Møller.
Foto: JENS CHRISTIAN

Men det är också väldigt fint att serien inte slarvar förbi Kim Walls journalistik som om det var en oviktig detalj. Utan tvärtom fördjupar sig i den. De stolta föräldrarna som har satt knappnålar på en världskarta för varje plats hon besökt. Deras rimliga skepsis när poliserna vill undersöka hennes dator där det kan finnas spår men förstås också känsliga källor: ”Det finns många som litar på henne”. 

Och inte minst när reportaget från Stilla havet kommer upp, Kim Walls skildring av Marshallöarna efter USA:s provsprängningar – då avstannar hela mordutredningen för att i stället ge plats åt en diskussion om hur öns befolkning skadats av det radioaktiva nedfallet, inte minst barnen.

För att det var det som Kim Walls arbete handlade om.

För att det var så hennes engagemang såg ut.

”Det är fint att serien ”Utredningen” inte glömmer bort att berätta vem Kim Wall faktiskt var.”
Foto: TOM WALL / TOM WALL TT NYHETSBYRÅN

Ibland tappas det perspektivet. Mördaren blir huvudpersonen. Så var det inte minst i Danmark, där Peter Madsen var en kändis före mordet och hamnade i fokus på ett osmakligt sätt. Vem brottsoffret var och vad hon uträttade blir lätt mindre viktigt. 

Desto härligare att det inte blir så denna gång. ”Utredningen” har hyllats för att den beskriver de envisa polisernas och dykarnas kamp för att bevisa att Kim Walls död var ett mord. Det håller jag med om. Men detta är minst lika viktigt: Att den som mördades var en journalist. På uppdrag. Vars framgångsrika internationella karriär slutade alldeles för tidigt.

LÄS MER: Kim Walls sista uppdrag 

Ingrid Wall: ”Det är Kim själv som skulle ha anordnat sin utställning”