Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Årets skåning 2020 sjunger på skånska

Nisse Hellberg röstades fram till Årets skåning 2020
Nisse Hellberg är Årets skåning 2020Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Semesterns roligaste jobb: Att läsa Årets skåning-mejlen.

Vilka underbara läsare Kvällsposten har.

Vilka varma, välformulerade, vänliga och alldeles vidunderliga motiveringar ni har skrivit.

Och som ni älskar årets vinnare: Nisse Hellberg.

Det var ovanligt många som röstade i år, konstaterade både jag och Göran Hansson, ordförande i Stiftelsen Skåneländska flaggans dag.

Alla de sju kandidaterna är mycket älskade och det har varit en glädje att läsa alla fina mejl som har kommit in. Loulou Lamotte som aldrig fick glänsa i ESC, Nour El-Refai som skildrat psykisk sjukdom och föräldraskap men framför allt är galet rolig, ordens mästare Björn Ranelid, ståuppdrottningen Petrina Solange och SVT-stjärnorna Pernilla Månsson Colt och Robin Paulsson.

Men överlägset flest röster fick Nisse Hellberg.

Årets skåning sjunger amerikansk blues – på skånska. 

För att det inte finns något köttigare och själfullare sätt att använda svenska språket.

Självklart var det vid Stadion som Nisse Hellberg och fotografen Fritz Schibli träffades för att ta bilder och göra tv.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Även om ”branschen” finns i Stockholm har Nisse Hellberg alltid bott kvar i Malmö, och är givetvis MFF-fan. Självklart var det vid Stadion som han och fotografen Fritz Schibli träffades för att ta bilder och göra tv.

1988 släppte Nisse Hellberg och hans Wilmer X låten ”Teknikens under”:

”Du kan glömma dina ensamma stunder

Du kan lita på teknikens under”

Profetiskt, skulle det visa sig, 33 år senare. 

För när corona förändrade våra liv i grunden – rädslan, sorgen, oron men också ensamheten som pandemin förde med sig. Då var Nisse Hellberg en av de första artisterna som gjorde streamade livespelningar

Alltså: En av de människor som bidrog med glädje, mitt i det mörka. En av dem som gjorde 2020 utståeligt, kanske till och med bra. 

För bara några veckor sedan gjorde han det igen, nu i SVT:s ”Allsång på Skansen”, och hyllades rejält av Kvällspostens Anders Björkman:

”Bäst är Nisse Hellberg i en svängig låt med lekfull text, ”Vilken tur att vädret finns”. Förvånande att Nisse Hellberg aldrig varit med på Skansen under en 40-årig karriär. Nisse har även gjort något eget av sin allsång och trycker i väg en rockig ”Sån't är livet”. Kvällens tyngsta inslag.”

Nisse Hellberg stod för kvällens tyngsta inslag i ”Allsång på Skansen”, enligt Anders Björkman.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Det tog ett antal timmar att gå igenom alla fina mejl som droppat in i omröstningen om titeln Årets skåning 2020. Men så roligt det var. Kvällspostens läsare är verkligen fantastiska. Smarta motiveringar, livsberättelser, minnen och bilder i hundratals meddelanden. Här är några av alla de underbara motiveringarna (ni fyra får också en skånsk flagga på posten):

”En skåning med båda fötterna och hjärtat i Skåne.”

Lena Schneider

”Nisse Hellberg är en genuin artist som belyser både äkthet och sårbarhet i sina texter.”

Petra och Lena

”Årets skåning är Nisse Hellberg. Han har alltid varit Skåne trogen. En fantastisk låtskrivare som bara blir bättre med åren. Som han alltid säger efter varje Wilmer X-spelning: ”Vi kommer tillbaka. Vi kommer alltid tillbaka.”

Rikard Persson

”Nisse har i över 40 år stått upp för svensk rock på ett sätt som ingen annan. Med unika innehållsrika texter om både fest och vardag och en musikalisk skicklighet långt utöver det vanliga, har han lyckats nå allas vara hjärtan!”

Daniel Almström

2020 är året då hemester ersatte utlandsresor och långflygningar. Sannolikt och förhoppningsvis kommer livet att återgå till det vanliga om inte allt för lång tid. Men en sak kommer aldrig att förändras: Den nya blicken på vad vi har här, nära. Där vi bor. 

Nisse Hellberg sjunger på skånska, och SOM HAN SJUNGER. Och det är så perfekt just nu, den här sommaren. Tack för att du finns, Nisse Hellberg, och stort grattis! 

Eller, som det heter i Skåne: Saar vi.