Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Är det inte lite synd att 2017 års rebell jagas bort av polis?

Malmö är Socialdemokraternas Disney World. Perfekt för 1 maj.

Alla hjältarna föddes i Malmö, verkade här eller står åtminstone staty.

Bara det att den NYA Axel Danielsson – henne jagar polisen bort.

Axel Danielsson kom från Värmland, men det var i Malmö han startade ett socialdemokratiskt parti och, framför allt, år 1887 grundade tidningen Arbetet. Han kom i fängelse för det, men fortsatte skriva på anstalten. Hjälte och rebell.

Foto: S

Så var det då, att vara socialdemokrat.

Nu står han staty i Limhamn, på Möllevångstorget tronar Axel Ebbes ”Arbetets ära” och i Folkets park, Sveriges äldsta, finns byster av både Olof Palme och Hjalmar Branting. På Kulladal står Per Albin Hanssons födelsehus fortfarande kvar.

Foto: PRESSENS BILD

Malmö är socialdemokratins finaste temapark. 

Här höll Stefan Löfven sitt 1 maj-tal i måndags. Bra val, måste man säga. Han talade om förbättringar i skolan – bästa sättet att få ett rättvist samhälle. Kolleger i andra partier varnade han för att samarbeta med SD, så som skett i Hässleholm.

– Lek inte med elden, varnade Löfven. Lek inte med elden!

Efter talet sjöng alla riktiga sossar ”Internationalen”. De stod upp, höll varandra i hand och såg så glada ut. I sådana ögonblick gråter jag alltid. Arbetarrörelsens historia. Rösträtten. Arbetsrätten. Hungerkravallerna. Allt det där är så spännande – och avgörande. 

Man undrar hur det är att leva i en sådan tid, när historia skrivs utanför fönstret. Förmodligen märker man inte ens det, för historien skrivs ju efteråt. Det är först då man fattar vad det var som skedde. Just när den händer kan revolutionen vara lite svårare att få syn på.

Kanske var det ett sådant ögonblick jag och resten av Löfvens publik i Folkets park blev vittnen till. En bit in i talet blev statsministern avbruten. Ganska gälla röster var det, och helt omöjligt att höra vad de sa. Men de gav sig inte. 

Löfven tog det bra. Han insåg att attacken inte gick att ignorera, så han tystnade. Sedan sa han:

– Hörni, ska vi göra så att vi pratar en i taget?

Då fick han skratten. Under tiden kunde polisen mota ut de unga kvinnorna, och Löfven kunde fortsätta tala politik, bland annat kvinnors rättigheter.

Jag blev nyfiken och plöjde mig ut genom folkhavet för att prata med dem. Vad ville de? Vad var det som var så viktigt att de var tvungna att börja hojta mitt i statsministerns tal?

Foto: Maria Rydhagen

Det var en hel del som var arga på dem på grund av vad de gjort. En kvinna med kortklippt, blont hår var helt rasande och skrek åt dem för att de stört mötet. 

– Vi står upp för muslimska kvinnors rätt till arbete, med anslutning till EU-domstolens beslut angående slöjförbud, sa Jasmin Nur, 21, aktivist, aktiv i föreningen Malmös Unga Muslimer och även 1 maj-talare för Vänsterpartiet.

Men varför avbröt ni honom, invände jag.

– De lyssnar inte annars. Han leder en uttalat feministisk regering. Ändå har de varit helt tysta om det här. Vi kan inte andas längre. Vi kämpar bara för vår rätt att försörja oss.

Då, i måndags, uppfattades tjejernas protest som någon form av incident bara. Men tänk om det var startskottet för något stort? Det kanske skrevs historia, där och då? Tänk om Jasmin Nur är 2017 års Axel Danielsson. Hjälte och rebell.

I så fall: Var det inte lite synd att mota bort henne med polishjälp? Och: Kom ihåg vem som skrev om henne först.


Fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.