Maria Rydhagen

Är det inte lite synd att 2017 års rebell jagas bort av polis?

Publicerad

Malmö är Socialdemokraternas Disney World. Perfekt för 1 maj.

Alla hjältarna föddes i Malmö, verkade här eller står åtminstone staty.

Bara det att den NYA Axel Danielsson – henne jagar polisen bort.

Axel Danielsson kom från Värmland, men det var i Malmö han startade ett socialdemokratiskt parti och, framför allt, år 1887 grundade tidningen Arbetet. Han kom i fängelse för det, men fortsatte skriva på anstalten. Hjälte och rebell.

Foto: S

Så var det då, att vara socialdemokrat.

Nu står han staty i Limhamn, på Möllevångstorget tronar Axel Ebbes ”Arbetets ära” och i Folkets park, Sveriges äldsta, finns byster av både Olof Palme och Hjalmar Branting. På Kulladal står Per Albin Hanssons födelsehus fortfarande kvar.

Foto: PRESSENS BILD

Malmö är socialdemokratins finaste temapark. 

Här höll Stefan Löfven sitt 1 maj-tal i måndags. Bra val, måste man säga. Han talade om förbättringar i skolan – bästa sättet att få ett rättvist samhälle. Kolleger i andra partier varnade han för att samarbeta med SD, så som skett i Hässleholm.

– Lek inte med elden, varnade Löfven. Lek inte med elden!

Efter talet sjöng alla riktiga sossar ”Internationalen”. De stod upp, höll varandra i hand och såg så glada ut. I sådana ögonblick gråter jag alltid. Arbetarrörelsens historia. Rösträtten. Arbetsrätten. Hungerkravallerna. Allt det där är så spännande – och avgörande. 

Man undrar hur det är att leva i en sådan tid, när historia skrivs utanför fönstret. Förmodligen märker man inte ens det, för historien skrivs ju efteråt. Det är först då man fattar vad det var som skedde. Just när den händer kan revolutionen vara lite svårare att få syn på.

Kanske var det ett sådant ögonblick jag och resten av Löfvens publik i Folkets park blev vittnen till. En bit in i talet blev statsministern avbruten. Ganska gälla röster var det, och helt omöjligt att höra vad de sa. Men de gav sig inte. 

Löfven tog det bra. Han insåg att attacken inte gick att ignorera, så han tystnade. Sedan sa han:

– Hörni, ska vi göra så att vi pratar en i taget?

Då fick han skratten. Under tiden kunde polisen mota ut de unga kvinnorna, och Löfven kunde fortsätta tala politik, bland annat kvinnors rättigheter.

Jag blev nyfiken och plöjde mig ut genom folkhavet för att prata med dem. Vad ville de? Vad var det som var så viktigt att de var tvungna att börja hojta mitt i statsministerns tal?

Foto: Maria Rydhagen

Det var en hel del som var arga på dem på grund av vad de gjort. En kvinna med kortklippt, blont hår var helt rasande och skrek åt dem för att de stört mötet. 

– Vi står upp för muslimska kvinnors rätt till arbete, med anslutning till EU-domstolens beslut angående slöjförbud, sa Jasmin Nur, 21, aktivist, aktiv i föreningen Malmös Unga Muslimer och även 1 maj-talare för Vänsterpartiet.

Men varför avbröt ni honom, invände jag.

– De lyssnar inte annars. Han leder en uttalat feministisk regering. Ändå har de varit helt tysta om det här. Vi kan inte andas längre. Vi kämpar bara för vår rätt att försörja oss.

Då, i måndags, uppfattades tjejernas protest som någon form av incident bara. Men tänk om det var startskottet för något stort? Det kanske skrevs historia, där och då? Tänk om Jasmin Nur är 2017 års Axel Danielsson. Hjälte och rebell.

I så fall: Var det inte lite synd att mota bort henne med polishjälp? Och: Kom ihåg vem som skrev om henne först.

 

Fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag