Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Andréas skadades på jobbet – tack till familjen som berättade

Under förra året anmäldes 34 700 arbetsolyckor med sjukfrånvaro som drabbat arbetstagare och egenföretagare. Det är 1 500 fler än 2018. Ökningen gäller både kvinnor och män, men är större bland kvinnorna. Så långt Arbetsmiljöverket.Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

Det finns ämnen vi skriver för lite om.

Arbetsplatsolyckor är ett sådant ämne.

Därför är jag tacksam att 26-årige Andréas Svenssons familj talade med oss i veckan.

Hur jobbigt det än var. Hur oroliga de än är. 

Linus Vedmar, reporter på Kvällsposten, hörde talas om olyckan vid järnvägen i småländska Lessebo och kontaktade familjen med en intervjuförfrågan. 

Inte ett lätt beslut för Andréas Svenssons föräldrar och bror, föreställer jag mig. Men viktigt. Och starkt att de beslöt sig för att göra det.

Så här börjar artikeln:

”Att jobba kväll vid den svenska järnvägen är inget nytt – så snart tågen slutar gå åker verktyg och maskiner fram, som ska se till att rälsen förblir i så bra skick som möjligt.

Andréas Svensson har själv arbetat som röjare med spårunderhåll i cirka fyra år. 

Måndagskvällens arbetspass hann däremot knappt starta innan olyckan var framme.”

Vad som hände var att Andréas skulle hjälpa sin kollega att smörja ett aggregat. Då startade maskinen plötsligt och Andréas fick en tung järnkätting i huvudet. 

Hjärnskakning, var första beskedet till familjen. Men när de kom till akuten fick de veta att det snarare handlar om en krossad skalle.

Behandlande läkare har varit försiktigt optimistiska: Det handlar inte om livshotande skador.

En förklaring till att olyckan kunde ske kan ha varit att maskinunderhåll inte ingick i Andréas arbetsuppgifter. En annan att man var två personer på ett moment som ska utföras av en enda. Men detta ska utredas i god ordning. 

Just nu står arbetet på platsen stilla. 

– Det får ta den tid det tar att utreda maskinen. Arbetet kommer att stå stilla i åtminstone en vecka, kanske två, säger Lars Storm, KSG Spårtekniks ägare.

– Sedan känner vi en respekt för han som skadat sig också. Man tar inte bara dit en ny och kör vidare. Det hade varit lite respektlöst.

Under förra året anmäldes 34 700 arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Det är 1 500 fler än 2018. Ökningen gäller både kvinnor och män, men är större bland kvinnorna. Så långt Arbetsmiljöverket.

34 700 olyckor.

34 700 drabbade.

Det är lika många personer som det bor i Lessebo, Alvesta och Högsby tillsammans. Lägg därtill deras anhöriga, vänner och chockade arbetskamrater.

För bakom siffrorna finns människor, även om vi talar om det alltför sällan, enligt min mening. Den här gången fick vi chansen att få syn på detta faktum, tack vare familjens modiga berättelse.

Vi journalister behöver också bli bättre på att följa upp den här sortens händelser, efter att det första akuta skeendet har passerat. 

Våldsbrott och trafikolyckor är dramatiska händelser som oftast uppmärksammas mycket, med rätta. Att skadas på jobbet anses däremot på något sätt mer vardagligt. Det är fel. Säkerhetskrav på arbetsplatser är lika viktigt som rop på fler poliser efter en skjutning – och en dotter, son, mamma, pappa eller syskon ska komma hem från jobbet och inte hamna på akuten. 

Många tankar i dag till Andréas och hans familj. 

LÄS HELA ARTIKELN: Andréas, 26, träffades av en järnkätting i huvudet 

TV: Här sprids högerextrema inlägg av politiker i Lund

Här sprids högerextrema inlägg av politiker i Lund