Gå till innehåll
Maria Rydhagen

11 starka skäl att älska Kvällsposten

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JENS CHRISTIAN

Det finns många sätt att läsa Kvällsposten.

Papperstidningsmys, nyhetspushar, långläsning i paddan, samhällsreportage, klacksparkar, spänning, ett gott skratt och småplock.

Just nu har du möjlighet att få papperstidningen i brevlådan. Missa inte det erbjudandet. 

Kvällsposten når i snitt 602 000 läsare per dag, om man räknar samman papperstidningen och digitala plattformar (nettoräckvidd enligt senaste undersökningen från Orvesto konsument).

För det finns ju flera sätt att läsa Kvällsposten.

Kanske har du valt att hålla örnkoll på nyhetspusharna. Vi vet att många uppskattar när vi rapporterar snabbt och kortfattat om nyhetshändelser i Sydsverige. Vi är här, vi som skriver, och kan vårt område. En krock i rusningstid på en viktig motorväg eller inställda tåg – det är information som vi vet att ni behöver. Direkt.

En vanlig dag ligger antalet nyhetspushar mellan 8 och 12. Vi märker att ni läsare uppskattar lokala nyheter.

Kanske tar du del av de tunga nyheterna. Ämnen som parallella rättegångar, jätteåtalet mot Malmös gangstrar eller MFF:s CL-äventyr. En del av det här materialet är exklusivt för er som är Premium-läsare (och testa gärna att bli det här). Kvällsposten finns i hela Sydsverige och det spridningsområdet är unikt för oss.

Jenny Strindlöv har i en rad artiklar berättat om parallella rättegångar. För att illustrera vad som pågår – utan att hänga ut någon enskild person – bad vi tecknaren Loka Kanarp att skapa en bild av sammanhanget.
Foto: Loka Kanarp

Förra veckan släppte Kvällsposten en minidokumentär om klanbråket i Lund. Det är en ny form som vår krimreporter Alexander Vickhoff testar och lär återkomma till. Vi vet att många uppskattar fördjupningar och större grepp på brott och straff. 

Janni Spies, en av alla spännande personer i Danmark som vi vet att Kvällspostens läsare är intresserade av.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Men som kvällstidningsläsare vill du också att vi ska hålla koll på sydsvenska och danska kända personer som gjort avtryck, till exempel Janni Spies. Kvällspostens redaktion ligger inte i Stockholm. Det ska märkas.

Kanske tycker du om papperstidningen för alla nyheter – men du börjar gärna längst bak och njuter av våra göttiga plocksidor. Det är du inte ensam om. Stort och smått är lika viktigt i Kvällsposten.

Plocksidor är en del av den sköna upplevelsen att bläddra i en papperstidning.

Med detta sagt – Kvällsposten är framför allt människorna. Och det är människorna – journalisterna – som jag syftar på när jag säger att det finns 11 skäl att läsa Kvällsposten. Det här är vi:

1

Viktoria Berggren är senaste tillskottet på vår sportredaktion. När hon liverapporterar från matcher händer det att läsare hellre följer spelet där. Men hon gör också långläsning, främst kring MFF, till exempel kring stjärnspelaren Antonio Colak.

2

Jenny Strindlöv är reportern som förändrar världen. När hon började skildra de parallella rättegångar som går under beteckningen ”romani kris” var detta okänt för väldigt många. Sedan dess har mer än en kommun börjat se över sin integrationspolicy. Malmö stad tillsatte en rejäl utredning som blev klar förra veckan och hade skarp kritik att leverera.

3

Louise Lennartsson är nyhetsreporter. I somras förstörde hon skor och kläder när hon bevakade översvämningarna ute i Europa. Men hon är minst lika skicklig på hemmaplan och har till exempel gjorde det här lyxiga Premium-reportaget som handlar om ett nytt, extremt fiske som allt fler ägnar sig åt.

Louise Lennartsson rapporterade från sommarens översvämningar.
Foto: Louise Lennartsson
Louise Lennartsson på plats i Pepinster i Belgien i somras med anledning av översvämningarna.
Foto: Fritz Schibli

4

Elisabeth Lindbäck är vår politikreporter som under pandemiåret också gick all-in på corona. En av hennes senaste större artiklar handlar om turerna kring Moderaternas provval. Det är så vi vill att Kvällsposten ska vara: En titt bakom kulisserna. Att berätta bakgrunden.

5

Jakob Kjelldén har många strängar på sin lyra: Nyhetsreporter, expert på danska kungahuset och krönikör. Jag tänkte framför allt här nämna att han är den som skapar quiz åt oss. Grunduppdraget för en regional kvällstidning är självklart nyhetsrapporteringen, men om vi inte kan lyfta blicken och göra det där lilla extra fungerar det inte. Till exempel här, där du kan testa din kunskap om skånska platserna

6

Johan Dolck Wall är mångårig MFF-reporter och krönikör. När MFF nyligen gick ut och ville ha lättnader i Allsvenskan för att mäkta med Champions League satte JDW (som vi kallar honom internt) kravet i sitt sammanhang. ”Men livet består främst av vardagar. Vi måste bli bättre på att värdesätta dem”, skriver han bland annat. Vilket man inte kan annat än hålla med om.

Kändiskonditorn My Feldt intervjuas av Kvällspostens Elisabeth Lindbäck.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

7

Lars-Olof Strömberg är tidningens verkliga veteran. Det märks, för han vet hur en text ska skrivas. Numera mäter vi lästider på artiklar, både i papperstidningen och digitalt, för att lära oss mer om vad ni läsare tycker om. Lars-Olofs texter ligger alltid högt. Han skriver enkelt och samtidigt spännande och berörande. Det är det som är konsten. Lars-Olof behärskar den.

8

Alexander Vickhoff är KvP:s krimreporter som jag nämnde ovan. Just nu jobbar han med ett gigantiskt åtal som lämnats in vid Malmö tingsrätt, som redan har gett upphov till ett antal artiklar som många har läst, till exempel den här. Krimjournalistik är ett av våra viktigaste ämnen och det behövs en person som jobbar dedikerat med den, som Alex gör.

9

Ebba Torstensson, Viktor Nordblad på nyhetsdesken och Linus Vedmar på sporten är snabba som vinden och har extrema nyhetsnäsor. Snabbheten är något som iallafall jag förknippar med kvällstidning. Vi är bemannade i stort sett 24/7, så det är ibland ett ensamt arbete för våra duktiga reportrar.

Philip Erlandsson äger tillsammans med sin bror Emil Erlandsson nöjesfältet High Chaparral.
Foto: Jocke de Rooy

10

Johanna Olofsson sitter också i nyhetsflödet, men fångar även de större berättelserna. Som till exempel när Region Skåne utredde kvinnosjukvården – ett väldigt, väldigt angeläget ämne som jag personligen bryr mig mycket om. Eller då hon tecknade ett fascinerande porträtt av familjen bakom sydsvenska attraktionen High Chaparral

11

Lovisa Åkesson och David Carlsson ser ni läsare mindre av, men de är helt avgörande för att arbetet här på redaktionen ska flyta på. David är vår nyhetschef som håller koll på flödet av händelser och ser till att rätt person rapporterar om rätt grej. Ofta handlar hans jobb om att välja bort. Vi kan inte göra allt, så vad är viktigast för er läsare i Sydsverige? Lovisa är redaktionschef och ser till att rätt människor jobbar här (och håller reda på vilken dag respektive reporter är på plats).

Utan er läsare är vi ingenting. Tack för att ni läser oss. Här bredvid finns alla detaljer om prenumeration – ett nytt sätt att följa Kvällspostens nyheter som jag hoppas att fler testar.

BLI PREMIUM-LÄSARE HOS KVÄLLSPOSTEN! LÄS MER HÄR 

PRENUMERERA PÅ KVÄLLSPOSTENS PAPPERSTIDNING! LÄS MER HÄR