Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Förälder, välj ditt barn – inte din mobiltelefon

Foto: SANNA DOLCK / KVP
Mobiltelefoner är bäst! Men glöm inte att vara uppmärksam på den du älskar. Foto: NATI HARNIK / AP
Barn behöver uppmärksamhet. Foto: / SHUTTERSTOCK
Barnet tittar på folk under bussresan, men föräldern tittar inte upp från sin telefon. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN

Småbarnsföräldrar sitter och drar i sig dopamin på bussen. 

Deras bebisar söker uppmärksamhet, men det märker föräldrarna överhuvudtaget inte.

Deras blick är på skärmen. 

Bara där.

Det är sorgligt.

 

Alla saker har ju varit nya någon gång, och skrämt upp folk. Elden, elen, Elvis, cykeln, bilen, tecknade serien, datorn, mobiltelefonen. 

Och det finns förstås risker med allt. Men när de första negativa rönen kommer tror jag att mänskligheten tenderar att hyperventilera lite – den nya grejen uppfattas lite överdrivet som JÄTTEFARLIG.

Sociala medier är där nu. Ingenjörerna Justin Rostein och Leah Pearlman som var med och utvecklade gillaknappen på Facebook tillhör nu en grupp som tar till ganska krångliga metoder för att söka sig bort från nätet. De sätter sina barn i icke-uppkopplade skolor.

 

Mat, sex och träning ökar dopaminhalten. Men också att ta upp telefonen

 

Farhågan är att mobilens ständiga uppdateringar gör oss distraherade och därmed dummare. Att svajpa, till exempel, är extremt beroendeframkallande, lite som en spelmaskin, skriver Paul Lewis i The Guardian.

I nya boken ”Fördel ADHD” beskriver Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare, hur människan drivs av belöningscentrum i hjärnan, som hjälper oss att välja vad som är värt att lägga tid på. Mat, sex och träning ökar dopaminhalten. Men också att ta upp telefonen: 

"Den amerikanske hjärnforskaren David Linden tycker att internet är som gjort för att skapa beroende. (…) Varje ”gilla” i sociala medier ger en liten dopaminkick i hjärnans belöningssystem", skriver Anders Hansen. 

Jag tror att vi kommer att vänja oss vid tekniken och leva vidare, rimligt intelligenta, trots telefonberoende. Om man ska välja mellan att vara optimist och pessimist, så väljer jag optimist. 

När föräldrar sitter med sin telefon hela tiden och inte kastar en blick på barnet på hela bussresan. Det är sorgligt. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Förutom i ett avseende. Barn och föräldrar. Jag försöker se allt relativt och med de rosentonade glasögonen på. Jag försöker tänka att ”det nog inte är så farligt”. Men jag klarar det inte.

•Jag ser en förälder gunga sitt barn med höger hand och svajpa på telefonen med vänstertummen. Blicken: Helt fokuserad på skärmen. Ungen gurglar av lycka. Men det finns ingen där att dela lyckan med.

Det är trist att gunga barn. Nu för tiden står många föräldrar med mobiltelefonen när de gör det. Barnet gurglar av glädje – men har ingen att dela glädjen med. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

•Jag ser en förälder åka buss med barnet. Barnet tittar ut, kollar på folk eller sitter bara och tänker. Det händer en hel massa spännande saker i det där lilla huvudet. Föräldern – tittar på sin telefon. Hela resan. Ur säkerhetsaspekt är det förvisso ingen fara. Vagnen är fastgjord och föräldern är ju nykter och sansad. Men jag pratar om LIVET. Snart ska barnet gå och lägga sig. Var det inte synd att du var mentalt väck under hela hemresan?

•Då har jag inte ens nämnt de återkommande larmen från simhallar och badhus, där föräldrarnas telefonanvändande gått ut över barnens säkerhet i vattnet.

 

I längden blir de gråa ögonblicken en ovärderlig skatt

 

Om man tittar på sitt barn hela tiden, så samlar man på sig en massa bilder i huvudet. Det är som hela Instagram, fast doppat i kärlek, lagrat inne i din hjärna. Och det ger en väldigt djup förståelse för vem den människan är.

Så titta inte bort.

Var uppmärksam.

Det kan kännas lite tråkigt när man bara sitter och glor på varandra i en buss. Eller när man knuffar fart på en gunga. Monotont. Enahanda. Dödstrist. Men i längden blir de gråa ögonblicken en ovärderlig skatt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!