Foto: SANNA DOLCK / KVPFoto: SANNA DOLCK / KVP
 Foto: SANNA DOLCK / KVP
Mobiltelefoner är bäst! Men glöm inte att vara uppmärksam på den du älskar. Foto: NATI HARNIK / APMobiltelefoner är bäst! Men glöm inte att vara uppmärksam på den du älskar. Foto: NATI HARNIK / AP
Mobiltelefoner är bäst! Men glöm inte att vara uppmärksam på den du älskar. Foto: NATI HARNIK / AP
Barn behöver uppmärksamhet. Foto: / SHUTTERSTOCKBarn behöver uppmärksamhet. Foto: / SHUTTERSTOCK
Barn behöver uppmärksamhet.  Foto: / SHUTTERSTOCK
Barnet tittar på folk under bussresan, men föräldern tittar inte upp från sin telefon. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSENBarnet tittar på folk under bussresan, men föräldern tittar inte upp från sin telefon. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Barnet tittar på folk under bussresan, men föräldern tittar inte upp från sin telefon. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Maria Rydhagen

Förälder, välj ditt barn – inte din mobiltelefon

Publicerad

Småbarnsföräldrar sitter och drar i sig dopamin på bussen. 

Deras bebisar söker uppmärksamhet, men det märker föräldrarna överhuvudtaget inte.

Deras blick är på skärmen. 

Bara där.

Det är sorgligt.

 

Alla saker har ju varit nya någon gång, och skrämt upp folk. Elden, elen, Elvis, cykeln, bilen, tecknade serien, datorn, mobiltelefonen. 

Och det finns förstås risker med allt. Men när de första negativa rönen kommer tror jag att mänskligheten tenderar att hyperventilera lite – den nya grejen uppfattas lite överdrivet som JÄTTEFARLIG.

Sociala medier är där nu. Ingenjörerna Justin Rostein och Leah Pearlman som var med och utvecklade gillaknappen på Facebook tillhör nu en grupp som tar till ganska krångliga metoder för att söka sig bort från nätet. De sätter sina barn i icke-uppkopplade skolor.

 

Mat, sex och träning ökar dopaminhalten. Men också att ta upp telefonen

 

Farhågan är att mobilens ständiga uppdateringar gör oss distraherade och därmed dummare. Att svajpa, till exempel, är extremt beroendeframkallande, lite som en spelmaskin, skriver Paul Lewis i The Guardian.

I nya boken ”Fördel ADHD” beskriver Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare, hur människan drivs av belöningscentrum i hjärnan, som hjälper oss att välja vad som är värt att lägga tid på. Mat, sex och träning ökar dopaminhalten. Men också att ta upp telefonen: 

"Den amerikanske hjärnforskaren David Linden tycker att internet är som gjort för att skapa beroende. (…) Varje ”gilla” i sociala medier ger en liten dopaminkick i hjärnans belöningssystem", skriver Anders Hansen. 

Jag tror att vi kommer att vänja oss vid tekniken och leva vidare, rimligt intelligenta, trots telefonberoende. Om man ska välja mellan att vara optimist och pessimist, så väljer jag optimist. 

När föräldrar sitter med sin telefon hela tiden och inte kastar en blick på barnet på hela bussresan. Det är sorgligt.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Förutom i ett avseende. Barn och föräldrar. Jag försöker se allt relativt och med de rosentonade glasögonen på. Jag försöker tänka att ”det nog inte är så farligt”. Men jag klarar det inte.

•Jag ser en förälder gunga sitt barn med höger hand och svajpa på telefonen med vänstertummen. Blicken: Helt fokuserad på skärmen. Ungen gurglar av lycka. Men det finns ingen där att dela lyckan med.

Det är trist att gunga barn. Nu för tiden står många föräldrar med mobiltelefonen när de gör det. Barnet gurglar av glädje – men har ingen att dela glädjen med.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

•Jag ser en förälder åka buss med barnet. Barnet tittar ut, kollar på folk eller sitter bara och tänker. Det händer en hel massa spännande saker i det där lilla huvudet. Föräldern – tittar på sin telefon. Hela resan. Ur säkerhetsaspekt är det förvisso ingen fara. Vagnen är fastgjord och föräldern är ju nykter och sansad. Men jag pratar om LIVET. Snart ska barnet gå och lägga sig. Var det inte synd att du var mentalt väck under hela hemresan?

•Då har jag inte ens nämnt de återkommande larmen från simhallar och badhus, där föräldrarnas telefonanvändande gått ut över barnens säkerhet i vattnet.

 

I längden blir de gråa ögonblicken en ovärderlig skatt

 

Om man tittar på sitt barn hela tiden, så samlar man på sig en massa bilder i huvudet. Det är som hela Instagram, fast doppat i kärlek, lagrat inne i din hjärna. Och det ger en väldigt djup förståelse för vem den människan är.

Så titta inte bort.

Var uppmärksam.

Det kan kännas lite tråkigt när man bara sitter och glor på varandra i en buss. Eller när man knuffar fart på en gunga. Monotont. Enahanda. Dödstrist. Men i längden blir de gråa ögonblicken en ovärderlig skatt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag