Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Varför säger S ingenting?

”Hallå, vad tänker du dig för åtgärder, Malmös socialdemokraters ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh? Varför är det så tyst, nu när det är dags att agera?”Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det hörs ingenting.

Tyst från Socialdemokraterna i Skåne. 

Tyst från SSU lokalt. 

Tyst från partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

Tystnaden visar sprängkraften i Federico Morenos avslöjande.

I två dagar har Kvällspostens reporter Federico Moreno granskat SSU i Skåne. I artiklarna visar han:

* att SSU i Skåne sedan flera år har styrts av en falang som spridit fundamentalistiska åsikter.

* att förre ordföranden Rizwan Elahi, 11:e namn på riksdagslistan, representerar en moské som har gjort homofoba uttalanden.

* att SSU-företrädare har påstått att homosexuella har ”smutsigt blod.” 

På socialdemokraternas hemsida, under rubriken ”Vår politik / HBTQ+-frågor”, skriver partiet:

”Varje människa är unik, men människovärdet är lika. Alla människor har rätt att bli behandlade med respekt. Ingen människa har rätt att döma eller trampa på en annan för vem hen är.”

Socialdemokraterna är ett parti som vunnit historiska segrar för att stå upp för alla människors lika värde. Partiet drev på för kvinnlig rösträtt som infördes 1921. Partiet avkriminaliserade homosexualitet 1944, socialdemokraterna var med och införde samkönade äktenskap och har en tydlig antirasistisk profil.

Nu ertappas ungdomsförbundet i Skåne med att släppa in antidemokratiska, homofoba krafter – som till och med tycks ha tagit över föreningen. Utan att någon synligt reagerar – trots att det går på tvärs med hela rörelsens fundamenta.

Kursändringen har skett i det fördolda. Sakta, steg för steg. Kvällsposten avslöjar hur SSU i Rosengård kuppade på den årliga distriktskonferensen och skickade dit 40-talet personer – som såg till att ”rätt” styrelse valdes. Inte så svårt i en tid då rekrytering av förtroendevalda gör trögt på grund av bristande föreningsengagemang.

Det är lite av journalistikens akilleshäl. Förändringar som sker sakta. Politik som långsamt ändrar inriktning. Uttalanden som förskjuts, steg för steg. Nyanser som ändras och flyttas. Det passar inte den vanliga dagliga journalistiken som inriktas på händelser, maktkamp eller ofta rena personfrågor.

 

 

Då är det bra att det finns granskande journalister som Federico Moreno. Den här gången, precis som vid så många andra tillfällen, är det journalistiken som står för avslöjandet. 

Vi såg det i slutet av valrörelsen då Aftonbladet ertappade riksdagsledamot efter riksdagsledamot – från olika partier – med att fuska med kvitton.

En efter en fick avgå.

Eller när Expressens reporter David Baas avslöjade nazister som kandiderade för Sverigedemokraterna. Och sedan fick avgå.

Och nu – SSU i Skåne. SSU:s ordförande Philip Botström medverkade i P1:s "Studio 1" på tisdagseftermiddagen och sa följande till Kvällsposten i förrgår:

– Är det så att medlemmar gått över gränsen så ska det få tydliga och kraftfulla konsekvenser.

 

 

Men i övrigt har det varit tyst. Varför?

Hallå, vad säger du, partiordförande Stefan Löfven?

Hallå, vad gör du åt saken, partisekreterare Lena Rådström Baastad?

Hallå, vad tänker du dig för åtgärder, Malmös socialdemokraters ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh?

Varför är det så tyst, nu när det är dags att agera?