Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

”Tack, Agneta, för att du räddade mitt liv”

”DU ÄR MIN SVENSKA EXTRAMAMMA”. Ira Shevtjuk ser Agneta Troilius Rubin som sin extramamma i Sverige. Och Agneta jämför Ira med Pippi Långstrump.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Ira Shevtjuk fick hjälp av Agneta Troilius Rubin. Foto: Åke Ericson
I MEDIAS BLICKFÅNG. Många medier uppmärksammade Ira under hennes behandling i Sverige. Här tillsammans med hudspecialisten Agneta Troilius, intervjuade av Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
IRAS ANSIKTE RÄDDADES. Ira Shevtjuk idag – en stark ung kvinna som utbildade sig till barnsköterska och jobbar på ett barnhem i Ukraina.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Mammorna stod på kö, med barnet antingen i handen eller i famnen.

Oroliga, vädjande blickar som sökte det sista hoppet:

Snälla, rädda mitt barn.

Där och då lyfte Ira Shevtjuks mamma på lakanet:

En liten flicka med ett stort eldsmärke i ansiktet tittade fram.

Det är 25 år sedan nu.

På hudkliniken i Malmö är det uppsluppen stämning. Hur många gånger Ira Shevtjuk varit här kan hon inte räkna. Men det är många. Och alltid för att möta den skickliga hudspecialisten Agneta Troilius Rubin.

Just denna dag ska Agneta gå i pension.

Och Ira är överraskningen. De omfamnar varandra länge, länge.

Första gången jag träffade Ira var på barnhemmet i Lutsk i västra Ukarina. Året var 1994 och ryktet om Skandinaviska barnmissions insatser hade spridit sig över nejden. Då hade vi redan räddat ett par barns liv.

Upplägget var enkelt. Jag, då journalist på Aftonbladet, skrev om barnen och fotografen Åke Ericson dokumenterade deras skador. Vi samlade in pengar. Bo Wallenberg från Skandinaviska barnmissionen ordnade fram Sveriges främsta specialister – och barnen opererades tack vare pengarna som läsarna samlat ihop.

Denna dag hösten 1994 hade ett femtontal mammor samlats på barnhemmet.

Överläkare Kelm Hjälmås från Göteborg hade det svåra uppdraget att välja ut vilka barn som skulle kunna få behandling i Sverige. Det vill säga att bokstavligen välja mellan liv och död.

Lilla Iras skada såg otäck ut. Men ett hemangiom är ingen dödlig sjukdom. Men det måste behandlas så att barnet inte får bakterier i såret.

I Iras fall var hemangiomet – eller ”smultronmärket ”som det i bland också kallas – ovanligt stort.

Nu: en vacker ung kvinna. Spåren efter smultronmärket finns vagt kvar, men är ingenting jämfört med hur det såg ut en gång.

– Du var vår lilla Pippi Långstrump, säger Agneta Troilius Rubin till Ira när de nu åter träffas i Malmö.

– Du har en fantastisk personlighet och viljestyrka som har hjälpt dig mycket. Du är en naturlig symbol för godhet.

HÄNDER SOM STÖTTAR VARANDRA. Ira Shevtjuk höll hårt i Agneta Troilius Rubin när de träffades på Unviersitetssjukhuset i Malmö i går.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Synen gick förlorad

Hur många behandlingar som Ira fick på sjukhuset i Malmö vet inte Agneta Troilius Rubin på rak arm. Men det är många. 

Synen på ena ögat gick förlorat, men den i övrigt lyckade behandlingen av Iras skada har gjort henne till något av en internationell kändis, åtminstone i läkarkretsar. Hon har varit med på ett par konferenser och en gång, i Malmö, höll hon också ett tal.

När vi nu träffas så är hon tacksam för all hjälp som läsarna gav henne.

– Ni gav mig en chans att få ett fungerande liv. Och det är jag mycket tacksam för, säger hon via barnmissionens tolk.

Hon vänder sig till Agneta Troilius Rubin och tar henne i händerna.

– Och, Agneta du är min extra mamma här i Sverige. Jag är så tacksam för allt som du har gjort.

SYNEN PÅ ENA ÖGAT GICK INTE ATT RÄDDA. Men Ira fick ett utseende. Det är hon tacksam för. ”Det var så många som stirrade på mig hemma i Ukraina”:Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Tack för att du räddade mitt liv”

I dag jobbar Ira som förskollärare i Ukraina. Hon har en man och i magen ligger ett barn som är åtta veckor.

– Du behöver inte vara rädd för att barnet ska få samma problem som du, lugnar Agneta Troilius Rubin. Hemangiom är inte ärftliga.

Så skiljs deras vägar åt igen. Men Agneta fortsätter att arbeta med utbildning i Ukraina för kollegorna där. Så Ira och Agneta träffas säkert igen.

– Tack för att du räddade mitt liv! säger Ira Shevtjuk.