Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

SSU bad om ursäkt – men det tog sex dagar

Foto: JENS CHRISTIAN

Det tog sex dagar för SSU:s ordförande i Skåne, Electra Ververidis, att be om ursäkt för slagorden ”krossa sionismen”.

Kom ursäkten för sent? Och är den äkta?

Malmö riskerar att skämma ut sig internationellt, igen.

Trycket på Socialdemokraterna efter debatten om slagorden ”krossa sionismen” ökar för varje dag som går. På onsdagen hölls debatt i riksdagen. Den handlade till delar om Kvällspostens rapportering om SSU och antisemitismen.

Så väl Moderatledaren Ulf Kristersson som KD-ledaren Ebba Bush Thor och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson berörde reportagen – och krävde åtgärder från Stefan Löfven.

Historien om slagorden sprids utanför Sverige

Samtidigt sprids historien om slagorden utanför Sverige. I dag skriver Israels ambassadör Ilan Ben-Dov ett ilsket brev som publiceras i dagens Kvällsposten. Här ondgör sig ambassadören över ett Malmö som återigen utmärker sig i antisemitiska sammanhang. 

ISRAELS AMBASSADÖR SKRIVER I KVP. Han är bekymrad över SSU:s tonläget gentemot Israel.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

”De rop som SSU-medlemmar hördes skandera i 1:a maj-tåget i Malmö i år – ”Krossa sionismen!” – var olyckligtvis inte första tillfället som vi hörde antisemitiska slagord från denna organisation. Det faktum att fenomenet upprepar sig måste tjäna som en varningsklocka och borde få ansvariga att ligga sömnlösa om natten”, skriver ambassadören.

Frågan är vad ambassadörens debattartikel kan leda till? Ska Malmö åter en gång kläs i säck och aska i internationella medier?

Två amerikanska sändebud har redan skickats till Malmö för att undersöka antisemitismen i staden. Ska det bli ett tredje ombud som flyger hit?

SSU gjorde kovändning

Trycket blev i alla händelser till slut för hårt för SSU:s ordförande i Skåne, Electra Ververidis. I ett pressmeddelande gjorde hon en kovändning och tog plötsligt avstånd från den omtalade ramsan som hon tidigare försvarat.

”SSU Skåne vill återigen uttrycka att vi är ledsna över att många har tagit illa vid sig av den ramsa vi sjungit med helt andra intentioner än att ifrågasätta Israels rätt att existera. Det var inte vår mening och har aldrig varit vår uppfattning”, säger Electra Ververidis i pressmeddelandet. 

Det är naturligtvis bra att SSU tar sitt förnuft till fånga och ber om ursäkt till de som har sårats av retoriken.

Ingen insåg hur farlig debatten kan bli

Men eftersom det tog sex dagar att göra pudeln så känns den inte speciellt ärlig. Eller?

Det konstiga är att ingen – vare sig socialdemokrat eller SSU:are – i tid insåg hur farlig den här debatten kan växa sig, inte minst med tidigare incidenter i färskt minne.

Nu till att städa upp i den här röran.

Men då krävs engagemang från båda håll, äkta engagemang och vilja att allt ska ställas till rätta. Annars riskerar det att åter bli pannkaka av alltihop.

Magnus Ringman

Chefredaktör