Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Spännande människor, med spännande livsöden

Kvällspostens chefredaktör, Magnus Ringman. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett levnadsöde.

En människas berättelse ur ett händelserikt liv.

Vi bär alla på en story.

I artikelserien ”Mitt liv” möter vi spännande personer – som alla har något viktigt att berätta.

I dag startar Kvällsposten den nya satsningen ”Mitt liv”. Med ojämna mellanrum kommer vi att berätta om starka personer som varit med om något utöver det vanliga.

Människor som berättar om sina liv. I medgång och motgång.

LÄS MER: Madeleine om sin tid i fängelse: ”Jag ångrar ingenting” 

 

Det nära reportaget om mänskliga öden är förvisso inget nytt i en kvällstidning. Tvärtom var det en tydlig kvällstidningsgenre som sedan – på denna sidan millennieskiftet – flyttade ut i både TV och morgontidningar.

Lite nostalgi, förmedlat av en kvällstidnings-uv med över 30 år i branschen:

När jag jobbade som reporter på Aftonbladet på 1990-talet, före nätets intåg, då tidningen inte var något annat än just en papperstidning, låg prestigen bland reportrarna i att skriva storyn som hamnade på förstasidan, som toppade löpsedeln – eller publicerades på mittuppslaget. 

Mitten, som den kallades.

Det var alltid ett reportage med bra bilder. Ofta en intervju med en människa som berättade om något dramatiskt i livet.

Runt 1995 försvann de traditionella mittuppslagen ur kvällstidningen. De ersattes av annonser och i bland av enkelsidor.

Det kallades, lite elakt, lite ”von oben”, för ”gubbe på stubbe”-reportage.

Nu skulle de bort. Artiklar om vanliga människor ute i landet, om än med ovanliga livsöden.

Vår nya artikelserie ”Mitt liv” har ingenting med placeringen i tidningen att göra. Mittuppslaget är sannolikt för alltid borta.

 

De digitala distributionsvägarna för journalistik ställer andra krav på hur reportaget förpackas. Det ska fungera på webb, i mobilen, i sociala medier. I dag är TV en självklar del. Det fanns inte då.

Men de mänskliga historierna som det går att identifiera sig med är precis lika angelägna i dag som de var på 1990-talet.

Viktiga berättelser som spännande skeenden i livet, ibland sorgliga, ibland roliga, alltid engagerande, ofta inspirerande.

Vi startar artikelserien med reportaget om hästhandlaren Madeleine El Hanafi, 26 år. En ung, driftig kvinna som under hela livet haft siktet inställt på full fart framåt.

Madeleine El Hanafi dömdes för bokföringsbrott och satt 1,5 år i kvinnofängelse.

Kvällspostens reporter Elisabeth Lindbäck och fotograf Jens Christian träffade henne i ett stall i Kågeröd.