Det är sen fredag eftermiddag och i Malmö stadshus träffar justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg pressen. De har just varit på polishuset och diskuterat den senaste tidens våldsdåd med polisledningen.
I en veckas tid har Malmö varit under någon slags attack av kriminella. Två mord och två brutala mordförsök. En 15-åring som fick plikta med sitt liv efter skotten på pizzerian på Möllevången, hans kamrat som fortfarande kämpar för överlevnad på sjukhus, kvinnan som attackerades av en galen man med planka och en mördad kvinna i en bil i Hyllie.
– Det finns ett starkt engagemang hos polisen I Malmö, försäkrar Morgan Johansson.
Bra att rikspolitiker kommer till Malmö
Även moderatledaren Ulf Kristersson var i Malmö i går och besökte Möllevångstorget.
– Regeringen gör inte det som måste göras. De gör småsaker. Det är för lite fokus på det som stoppar våldet här och nu, säger han.
Det är bra att politikerna kommer till Malmö.
Betänk alternativet. Folkvalda som ryckte på axlarna och struntade i frågor som engagerar och upprör hela samhället.
Men mestadels av debatten kretsar kring repressiva åtgärder. Hur samhället med lagbokens hjälp ska ändra utvecklingen.
I september presenterade regeringen 34 punkter för att stoppa gängkriminaliteten.
30 av punkterna handlar om förslag som skärpta straff, kronvittnen, LVU-placeringar och avhoppare.
Bara fyra punkter om integration
Bara fyra av punkterna handlar om övriga samhället. Om hur vi skapa integration på riktigt.
Jag har varit journalist i 30 år. Under den tiden har integrationsfrågan varit märklig frånvarande från den politiska dagordningen.
Egentligen inte så konstigt. Det är svåra frågor som saknar enkla lösningar.
I ”Ring P1” i går ringde en kvinna med ett enkelt förslag: låt nyanlända föräldrar med barn följa med till förskolan för att lära sig svenska första timmen på morgonen. Barn och förälder tillsammans. Det skulle, enligt kvinnan, främja språket för hela familjen.
Naturligtvis en åtgärd som inte skulle lösa hela integrationsfrågan. Men ändå en liten pusselbit som kanske skulle bidra till helheten?
Åtminstone en ny idé.
Debatten om integrationen – om hur samhället ska stoppa nyrekryteringen till kriminalitet – måste breddas att handla om annat än brott och straff.
Lagar och regler är viktiga för att komma åt de akuta problemen, men det måste parallellt finnas en politik som blickar längre än så.
Magnus Ringman
Chefredaktör