Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Ord måste ha betydelse – vad anser SSU om Israel?

1 MAJ-TÅGET I MALMÖ. Inrikesminister Mikael Damberg och Katrin Stjernfeldt Jammeh i demonstrationståget.Foto: JENS CHRISTIAN

Det är som om ord saknar betydelse.

”Krossa sionismen” skanderade SSU-demonstranter i 1-maj-tåget i Malmö. 

Återigen: vad har den skånska socialdemokratin för hållning till Israel?

Fortfarande i dag, en knapp vecka efter 1 maj, pågår debatten om orden i demonstrationståget. Senast i raden att uttala sig är Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, som i dagens Kvällsposten kräver att Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfvén ska agera mot SSU i Skåne. Tobias Billström har säkert politiska skäl och poäng att vinna på uttalandet, särskilt så här i valtider, men det konstiga är att vissa socialdemokrater själva inte tar avstånd från orden.

SSU:s ordförande i Skåne, Electra Ververidis förklarade i SVT:s Skånes nyhetssändning att hon inte såg någon som helst anledning att sluta använda ramsan. Men hennes partikollega, SSU:s nationella ordförande Philip Botström, resonerar annorlunda och kräver att ramsan ska sluta att skanderas.

Nå. Kärnfrågan. Vad betyder ”Krossa sionismen”?

Svenska akademiens ordbok ger klart besked. 

SIONISM politisk rörelse med syfte att i Palestina (l. i ett annat land) skapa en judisk nationalstat resp. (efter den judiska statens bildande 1948) med syfte att stärka o. vidmakthålla denna stat.

”Krossa sionismen” är således enligt akademiens uppfattning samma sak som att skandera ”krossa Israel”.

Om nu SSU:arna inte syftade på Israel? Vad avsågs då?

I höstas avslöjade Kvällspostens reporter Federico Moreno hur antidemokratiska krafter tog över SSU i Skåne inifrån. Artiklarna fick stor uppmärksamhet och ledde bland annat till att Region Skåne drog in ett bidrag på 250 000 kronor till SSU. Samma sak beslutade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor; MUCF som stoppade 60 000 kronor. Orsak: SSU ansågs inte klara myndigheternas demokratikrav, en minst sagt anmärkningsvärd anklagelse mot en del av den socialdemokratiska rörelsen.

Men problemen är djupare än så. Socialdemokraterna i Malmö har flera gånger ifrågasatts för sin inställning till Israel. 

2012 besökte Hannah Rosenthal från amerikanska UD Malmö – två år efter att Simon Wiesenthal-institutet utfärdat en internationell varning för judar att resa till staden. Dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu hade då uttalat sig om ”den israeliska lobbyn” och ställt krav på att världens judar ska ta avstånd från Israels politik i Gaza.

Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Jag vet inte vad som finns i hans huvud och hjärta. Men jag vet att språket som han använder är antisemitiskt, sa Hannah Rosenthal efter mötet med Ilmar Reepalu i Malmö.

I mars 2015 var det dags igen. Då skickade USA:s dåvarande president Barack Obama en representant från amerikanska UD – Ira Forman – till Malmö. Bakgrunden var antisemitiska attacker i Paris och Köpenhamn, men också nya rapporter om trakasserier mot judar i Malmö.

Vid det besöket träffade Ira Forman efterträdaren till Reepalu, Katrin Stjernfeldt Jammeh.

OBAMAS SÄNDEBUD TRÄFFAR STJERNFELDT JAMMEH. Ira Forman skickades till Malmö av USA:s dåvarande president Barack Obama.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Min företrädare Hannah Rosenthal var synnerligen missnöjd med den förre borgmästaren (Reepalu, KvP:s anm). Vi uppskattar verkligen att den nya har en helt annan attityd, sa Ira Forman vid en presskonferens efter mötet med Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Och nu slagorden från SSU:arna i demonstrationståget i Malmö. Sammantaget väcker det återigen frågor om den skånska socialdemokratins inställning till Israel.

Det ger också en tanke om vikten av ordens betydelse. Det bästa är att vara tydlig. Och stå för det som sägs – eller omedelbart ta avstånd om det som sades trots allt råkade bli fel.

 

Magnus Ringman

Chefredaktör