Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Nu måste Dawit Isaak och Gui Minhai friges

Journalisten och poeten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea. Foto: Privat
Gui Minhai, svensk-kinesisk förläggare, som sitter fängslad i kina för "boksmuggling" från Hongkong. Foto: PRIVAT / ANGELA GUI

Vi lever i ett lyckligt land.

Vi får säga och skriva i princip vad vi vill.

Det är värden som vi måste slå vakt om.

Pressfrihetens dag och namn som journalisten och poeten Dawit Isaak, fängslad i Eritrea, och bokförläggaren Gui Minhai, fängslad i Kina, dyker åter upp i nyhetsflödet. De fick vara en del av vår yttrandefrihet under tiden här i Sverige, men greps när de kom hem till sina respektive länder.

Tryckfrihet och yttrandefrihet är så lätt att ta för självklar, speciellt i ett land som Sverige med stolta anor på området. Vår tryckfrihetsförordning är 252 år och världens äldsta lag för allmän tryck- och yttrandefrihet.

Men den är inte självklar. 

Det finns till och med mörka krafter i vårt eget land som vill inskränka din och min rätt att yttra oss. Det är så svårt att begripa. Borde inte alla hylla friheten när den nu finns? 

Vi måste vara stolta över vår tryck- och yttrandefrihet.

I snart fyra år har Gui Minhai suttit fängslad. Han var fri en kort period mellan oktober 2017 och januari 2018, då han återigen greps på ett tåg med två svenska diplomater närvarande.

Dawit Isaak sitter i eritreanskt fängelse sedan 2001. Ingen vet i dag ens om han fortfarande lever.

Nu måste regeringen öka trycket på respektive regim. Dawit Isaak och Gui Minhai måste omedelbart friges. Det är oacceptabelt att fängsla svenska medborgare utan ordentliga rättegångar.

Magnus Ringman

Chefredaktör