Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Chefredaktör Magnus Ringman: ”Det är en praktskandal av rang”

Magnus Ringman, chefredaktör.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Artikeln publicerades – sedan gick det snabbt. 

På mindre än ett dygn avsattes polismannen Ulf Rydström som huvudskyddsombud.

Om det har ett samband är det en praktskandal av rang.

I förra veckan avslöjade Kvällsposten att Sverige, enligt en rapport från EU, har Europas sämsta gränskontroller. Rapporten blev klar nyligen men har ännu inte publicerats eftersom det är "valår och att frågan är politiskt känslig".

Avslöjandet fick gränspolisen Ulf Rydström i Stockholm att träda fram i tidningen och bekräfta rapportens slutsatser.

– Jag och andra med mig har försökt få till förbättringar internt. Men nu har jag känt mig nödgad att gå ut i media och signalera att detta är en situation, främst på Arlanda, som jag är orolig över. Det handlar om rikets säkerhet, säger Ulf Rydström till Kvällsposten. 

Dagen efter publiceringen reagerade facket. Polisförbundsområde "Kamraterna" avsatte Ulf Rydström som huvudskyddsombud. På ett möte uttalades orsaken; Rydströms medverkan i Kvällspostens artkel.

Svenska tryckfriheten är 250 år

Sverige har stolta traditioner av tryck- och yttrandefrihet. Förra året firade den svenska tryckfriheten 250 år. Det står alla medborgare fritt att lämna uppgifter för publicering i media. Det finns till och med ett efterforskningsförbud som innebär att myndigheter inte får undersöka vilka källor en tidning har till stöd för publiceringen.

I den kontexten blir fallet med Ulf Rydström hårresande.

Facket medger att hans medverkan i tidningar har med saken att göra, men att det också finns "samarbetssvårigheter" med Ulf Rydström.

Det heter ofta så. Samarbetssvårigheter. 

Samarbetssvårigheter

Huruvida Ulf Rydström är lätt eller svår att samarbeta med vet jag inte eftersom vi aldrig har träffats. Arbetsgivarens representant, gränspolischef Lisa Ström, bekräftar dock för Kvällspostens reporter Federico Moreno att hon inte har haft några samarbetssvårigheter med Ulf Rydström.

Men att mindre än ett dygn efter publiceringen i Kvällsposten stänga av honom som huvudskyddsbud osar katt.

Om en vecka ska "Kamraterna" besluta om Ulf Rydström ska vara fortsatt avstängd som huvudskyddsombud eller om han får förnyat förtroende.

Det finns bara ett beslut.

Återinsätt Ulf Rydström som huvudskyddsombud.

Blotta misstanken om att hans medverkan i Kvällsposten ledde fram till avstängingen räcker som motiv.