Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Lyssna på vittnesmålen från vanliga människor

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Edit, 62.

Therese, 35.

Leif, 62.

Tre vanliga svenskar som kämpat för att få rätt mot Försäkringskassan.

Snälla, lyssna på deras vittnesmål!

Det räcker med en snabb googling för att se problemets omfattning. Överallt i Sverige finns vanliga svenskar som kommit i kläm mellan läkaren å ena sidan och Försäkringskassans handläggare å andra sidan. Facebook-gruppen ”Försäkringskasseupproret” är full av historier om människor som anser sig misshandlade av myndigheten.

Berättelserna om Edit, Therese och Leif härintill är bara några få exempel på helt vanliga människor som tvingats att kämpa mot Försäkringskassan.

Årligen fattar myndighetens 14 000 anställda 21 miljoner beslut som genererar 50 miljoner utbetalningar till ett värde som motsvarar en fjärdedel av statsbudgeten. Eller fem procent av BNP.

Det är hisnande belopp. Och det är inte svårt att förstå att samhället måste ha koll på vad som händer med våra skattemedel.

Men samtidigt. En läkare sjukskriver för en viss bestämd åkomma. Sedan gör Försäkringskassan en alldeles egen bedömning – utan att träffa patienten. Som kan gå rakt emot läkarens ordination.

Jag råkade själv ut för det i somras. Efter en diagnosticerad hjärtsvikt i maj sjukskrev överläkaren mig i tre månader.

Det gick fyra veckor. Sedan hörde en handläggare från Försäkringskassan av sig och meddelade att det endast blev två månaders sjukpenning eftersom jag hade ett ”fysiskt lätt” arbete.

Utan att träffa mig fattade handläggaren ett helt annat beslut än överläkaren som 1/ träffade och undersökte mig 2/ har specialistkompetens på området.

I dag mår jag bra. Jag känner mig stark och kan argumentera för min sak. Men alla andra. Cancersjuka, psykiskt sjuka, människor som råkat ut för olyckor och är fysiskt svaga – hur mycket ork har dem att kämpa mot Försäkringskassan?

Om du är missnöjd med handläggarens beslut kan du överklaga till Förvaltningsrätten.

Kvällspostens granskning visar att antalet beslut som överklagats till Förvaltningsrätten mer än fördubblats på två år.

Och det är svårt att vinna mot myndigheten. Bara en bråkdel får besluten ändrade.

Under 2018 överklagade 7 039 svenskar Försäkringskassans beslut.

Är det 7 039 lata personer, rättshaverister som vill fiffla och försöka lura myndigheten?

Eller är det helt vanliga svenskar som hamnat i kläm?

Det tycks vara dags för en översyn av systemet. Läkarnas ordinationer borde vara rättesnöre.

Men i andra vågskålen; vad händer då med kostnaderna? Skenar det i väg ytterligare?

Det är inte helt enkelt.

Magnus Ringman

FOTNOT: I en tidigare version skrev vi att ett avslagsbeslut kan överklagas till Försäkringskassans försäkringsmedicinska rådgivare. Deras funktion är dock enbart rådgivning i medicinska frågor.