Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Läsaren Sanne, 28: ”Skriv mer om yngre”

FÅR VI BJUDA PÅ EN BULLE OCH EN TIDNING? Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman hade med sig fika och smörbullar i en engelsk picknickkorg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
VAD VILL DU LÄSA OM I KVÄLLSPOSTEN? Tidningens chefredaktör Magnus Ringman intervjuar Sanna Brattlund, 28, i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
FAVORITERNA PÅ SAMMA BILD. Hundarna Charlie, Chester – och Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sanne Brattlund, 28, vet precis vad Kvällsposten bör skriva mer om:

Den yngre generationen.

Hon gillar sin tidning.

Och läser oss varje dag.

– Jag tycker speciellt mycket om artikelserien Mitt liv, säger hon.

FÅR VI FIKA MED DIG?

I dag startar Kvällspostens turné till läsare runtom i Sydsverige.

Tidningens chefredaktör Magnus Ringman inleder i dag med ett besök hemma hos Sanne Brattlund, 28, i Malmö – som älskar Kvällsposten, men tycker att det finns en del som vi måste jobba med.

Vill du också få besök av en av Kvällspostens medarbetare – utrustad med en korg med kaffe och kanelsnäckor?

Mejla till fika@kvp.se och anmäl ditt intresse. Alla är välkomna att höra av sig, men vi behöver främst läsare från Halland, Småland, Blekinge, Öland och norra Skåne. Hör av er!

 

Labradoodle-killarna Charlie, 5, och Chester, 3, älskar när det kommer besök. De hoppar upp och ner när Kvällsposten kliver in i lägenheten med den engelska picknickkorgen – utrustad med kaffe och smörbullar.

Som det sig bör när vi får komma på finbesök.

Sanne Brattlund, 28, i Malmö anmälde sig direkt när vi efterlyste Kvällsposten-läsare som vill berätta om sitt förhållande till tidningen.

– Nu har jag helt gått över till Kvällsposten, säger Sanne Brattlund som en gång själv sålde tidningen till grannar på helgerna.

– Det har blivit en tydlig förändring sedan i somras. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men tidningen känns bättre på något vis, närmare mig som läsare, säger hon.

Sanne funderar en stund och exemplifierar med fler lokala nyheter, artikelserien ”Mitt liv” som publiceras på söndagar och berättar om vanliga svenskar som råkat ut för ovanliga saker – och satsningen på läsare som under perioden 1-24 december i fjol skrev korta noveller.

Sånt gillar hon. När journalistiken är nära läsaren. Identifikationen.

 

 

Sanne Brattlund hemma i Malmö, i samtal med chefredaktör Magnus Ringman. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Och vad kan då bli bättre?

– Nyheterna ligger för länge högt i appen i mobilen, säger hon.

– Och det är för många stavfel och meningsbyggnadsfel. Det måste ni göra något åt

Sanne Brattlund växte upp i Blentarp, men flyttade så småningom till Rögla utanför Ystad. Hemma fanns Ystads allehanda på frukostbordet kompletterad med Sydsvenskan på helgerna. Då och då dök DN upp. Hon är uppväxt med tidningar och gillar nyheter. Till skillnad från många jämnåriga köper hon ibland papperstidningen.

– Det är inte samma sak online, du får inte samma avkoppling som med en riktig tidning, säger hon.

 

Jobbade på hotell

Sanne Brattlund jobbade tidigare i hotellbranschen. Det blev mycket arbete, till slut lite för mycket, och hon gick in i den berömda väggen. Jobbiga år följde. Hon sökte stöd hos främst Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det gav absolut ingenting.

Visst, en placering i en secondhandbutik som hon trivdes väldigt bra med – men ingen plan för framtiden eller uppföljning. Livet stod på något sätt stilla.

Hon insåg snabbt att det bara var hon själv som kunde förändra sin egen situation. Till slut vägrade hon att ta hjälp från Försäkringskassan. Det gick för långsamt framåt.

– I stället för att bidra så kände jag mig som en kostnad för samhället. Det skapar bara ångest och stress. Så vill jag inte ha det.

Sagt och gjort. Sanne startade ett eget företag inom inredningsbranschen. Självförtroendet växte med företaget och hon ångrar inte sitt val i dag.

Nu står hon på egna ben.

Men hon ser att inte alla hennes jämnåriga vänner har haft samma tåga.

Kvällsposten har nu börjat sin kampanj: Får vi komma på kaffe hemma hos dig? Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gillar läsarkrönikor

Hon beskriver en vardag som blir allt tuffare för den uppväxande generationen. Pressen att få ett jobb, pressen att få en bostad – att bli ”någon” i samhället. Det såg inte alls ut på samma sätt för 30-40 år sedan.

Då fanns ofta olika vägar in på arbetsmarknaden, det gick att skaffa en första bostad – även i storstadsområden – stressen, om den fanns, såg så annorlunda ut jämfört med i dag.

– Pressen på unga ökar, och det måste beskrivas bättre i media, säger Sanne Brattlund.

För nu är det tuffare. Arbetslivet kräver oftast utbildning. Det är betydligt svårare att skaffa den första lyan. Lägg därtill de tillrättalagda fasaderna i sociala medier – där alla tycks leva perfekta liv.

– Jag lägger själv ut tillrättalagda fina bilder. Är det min vardag som jag beskriver? Nej, du vill oftast förmedla en annan bild än den äkta, säger hon

Om detta vill Sanne Brattlund att Kvällsposten ska skriva.

Gärna med röster från ungdomar som själva berättar i egna texter.

– Jag gillade ert grepp i december, att låta läsare skriva små korta noveller. Det var riktigt bra läsning, säger hon.

– Mer sånt!

 

Sanne med hundarna Charlie och Chester. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG