Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Ladda ner 112-appen NU – du kan rädda liv

Kvällspostens chefredaktör uppmanar att ladda ner 112-appenFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Årets viktigaste nyhet damp ner som ett pressmeddelande i mängden.

Nu lanserar SOS-alarm 112-appen.

Ladda ner den i din mobil. Nu. Genast.

Den räddar liv.

Det är lite typiskt svenskt. Den nya tekniken finns redan. Om du ringer till 112 är det tekniskt inga problem för operatören att se exakt var du ringer ifrån – om du använder en modern mobiltelefon. Vilket de flesta gör.

Men eftersom det saknas, som det heter, ”ett samtycke” mellan dig och 112 att få ta del av din exakta position, så nyttjas inte tekniken.

Lagstiftningen säger nej.

En person som gått vilse i skogen, eller om du passerar en olycka på E4 utan att veta exakt var du är, så innebär det att SOS-operatören får lägga mycket kraft på att försöka få fram en adress. Ofta en omöjlighet i fallet med den som gått vilse eller är i sjönöd ute på havet.

SOS använder i dag ”triangulering”, dvs pejlar var telefonen ungefär befinner sig, men i stället för en exakt position på 2-10 meter när, så innebär den nu använda tekniken att operatören ser ett område som kan vara flera hektar stort. Någonstans här befinner sig telefonen.

”Om du ringer till 112 är det tekniskt inga problem för operatören att se exakt var du ringer ifrån – om du använder en modern mobiltelefon. Vilket de flesta gör.”Foto: CLAES CARLSON

Tekniken som SOS vill använda kallas AML och fanns redan i början av 2017. SOS skrev då till Post och telestyrelsen, PTS, och undrade om tekniken kunde användas. PTS svarade då att lagstiftningen var för omodern.

När lagen skrevs fanns inte den nya tekniken. Och det innebär att SOS inte kan använda AML.

Men i går lanserades den nya 112-appen. Om du ringer via den så ser larmoperatören exakt var du befinner sig. När du laddar ner appen i telefonen så ger du nämligen ditt medgivande.

Det borde vara fullständigt självklart att en larmoperatör på 112 ska se var den som larmar befinner sig. Vad är annars vitsen med att ringa 112? Det ligger i samtalets natur att vederbörande vill ha snabb hjälp. Det är skandal att tekniken inte redan används.

Ingen vet i dag hur många liv som ar gått till spillo på grund av byråkratin. Hur mycket lidande som avsaknaden av exakt position har medfört.

Nu är ny lagstiftning på gång. EU har i ett direktiv till och med uppmanat Sverige att införa den nya tekniken.

Men ingen vet hur lång tid det tar.

I väntan på ny lagstiftning finns sedan nyligen appen.

Därför är min uppmaning: Ladda ner appen

Nu. Genast. I dag. Du kan behöva den snabbare än du tror.

Och när du ändå är i gång: se också till att skaffa Kvällspostens nyhetsapp. Så vet du samtidigt vad som händer runtom i Sydsverige.

Magnus Ringman

Chefredaktör