Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Kvällspostens artikel tände gnistan bland sjuksköterskorna

HON KRÄVER 10 000 KRONOR MER I MÅNADEN. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro vill att sjuksköterskor med specialistkompetens ska få en rejäl löneökning. Foto: Ulf Huett / Vårdförbundet

Det mullrar bland landets sjuksköterskor.

En artikel i Kvällsposten tände gnistan och nu ansluter allt fler till uppropet:

”Ge oss en bättre arbetsmiljö”.

Den 15 april beskrev Kvällsposten personalläget på tre stora sjukhus i sydsverige. Sjuksköterskor inom alla specialiteter flyr vården – och arbetsgivarna tvingas till dyr inhyrning av ny personal från bemanningsföretag.

I reportaget beskrev Lars Almroth, Blekinges hälso- och sjukvårdsdirektör, läget så här i Karlskrona efter att en avdelning tvingats stänga på grund av personalbrist.

– Att bemanna vårdplatser är tufft och görs inte utan ansträngning. Vi har ett par avdelningar där det saknas sjuksköterskor men vi klarar det, sa han.

Det uttalandet fick sjuksköterskan Charlotte Sjölander att reagera – och agera. Tillsammans med 30-tal andra sjuksköterskor på Blekingesjukhuset startade hon ett upprop. I gårdagens Kvällsposten berättade hon om stora problem på arbetsplatsen.

HON STARTADE PROTESTERNA. Sjuksköterskan Charlotte Sjölander i Karlskrona kände inte igen sig i arbetsgivarens beskrivning av verksamheten. Nu kräver hon och kollegor bättre arbetsmiljö. Foto: Privat

Det är det uppropet som nu sprids runtom i landet.

Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting befinner sig just nu i medling. Tvisten handlar om Vårdförbundets krav på 10 000 kronor mer i månaden för ”särskilt yrkesskickliga” sjuksköterskor. Just nu står parterna mycket långt från varandra. 

Det bekräftar Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL.

MEDLARE ÄR INKALLADE. Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, har tillsammans med Vårdförbundet kallat in medlare för att försöka lösa krisen. Foto: ©Hans Alm / SKL

– 10 000 kronor är mycket pengar jämfört med arbetsmarknaden i övrigt. Det finns ingen möjlighet för oss att tillmötesgå det, säger han.

Men lönefrågan är bara ett av problemen. Det finns fler. Bemanningspersonal ökar på många håll i landet. Arbetspassen upplevs som långa och täta utan tillräcklig vila mellan. Många sjuksköterskor slutar eftersom de inte orkar längre.

– Våra villkor försämras hela tiden. Arbetsgivarna påstår att det ska bli bättre, men det blir bara sämre. Och det skapar ingen tilltro mellan personal och arbetsgivare. Till slut ger många upp och lämnar yrket, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet som organiserar 114 000 anställda i vården.

Läget är onekligen låst.

Men sjuksköterskorna fortsätter att protestera.

– Om piloter strejkar dör ingen. Men om våra medlemmar går ut i konflikt så skulle det drabba enskilda och samhället mycket hårt, säger Sineva Ribeiro.

I dag publicerar Kvällsposten nya röster från sjuksköterskor som alla älskar sina jobb – men ibland funderar på att sluta eftersom arbetsmiljön är för krävande.

Magnus Ringman

Chefredaktör