Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

”Katrin Stjernfeldt Jammehs tystnad om SSU-avslöjandet är obegriplig”

”Antingen är Katrin Stjernfeldt Jammeh feg. Eller så omger hon sig med dåliga rådgivare.” skriver Magnus Ringman. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Antingen är Katrin Stjernfeldt Jammeh feg.

Eller så omger hon sig med dåliga rådgivare.

Hennes tystnad om SSU-avslöjandet är obegriplig.

Det är formulär 1 A i kriskommunikation. Göm dig inte. Stig fram, fronta journalisterna, svara på frågor. Svara rakt och ärligt. Ljug aldrig. Sanningen kommer ändå alltid i kapp. Men framförallt: stick inte huvudet i sanden.

Katrin Stjernfeldt Jammeh är som kommunstyrelsens ordförande Malmös främste socialdemokrat. Hon har position och betalt för hantera kriser. Hon är i och för sig formellt inte ansvarig för det som händer inom SSU i Skåne – men samtidigt har socialdemokraterna i Skåne agerat på ett sätt som väcker relevanta frågor.

Varför har enskilda personer inom SSU, som ifrågasatt partiets värdegrund, släppts fram till centrala poster i socialdemokratin? Varför har de inte i stället tillrättavisats för sitt beteende?

Finns det inom socialdemokratin i Skåne och Malmö tolerans för intolerans?

Kvällspostens reporter Federico Morenos avslöjanden om SSU i Skåne är på många sätt häpnadsväckande. Han har visat hur odemokratiska krafter successivt har tagit över ungdomsförbundet. Det är minst sagt alarmerande ur ett demokratiskt perspektiv när falanger med dunkla agendor försöker att nässla in i politiken. Speciellt i SSU som alltid varit plantskola för morgondagens politiker.

Deras agerande utmanar socialdemokraternas fundament. Alla människors lika värde. Homosexuellas rättigheter. Religionsfrihet. Minoriteters säkerhet.

I granskningen visar Kvällsposten hur SSU-profiler från Malmö har delat antisemitiska konspirationsteorier. SSU:are och socialdemokrater har också delat antisemitiskt material på Facebook.

Just Malmö har de senaste åren fått mycket kritik för antisemitism. 2012 besökte Hannah Rosenthal från amerikanska UD Malmö – två år efter att Simon Wiesenthal-institutet utfärdat en internationell varning för judar att resa till staden. Dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu hade då uttalat sig om ”den israeliska lobbyn” och ställt krav på världens judar att ta avstånd från Israels politik i Gaza.

– Jag vet inte vad som finns i hans huvud och hjärta. Men jag vet att språket som han använder är antisemitiskt, sa Hannah Rosenthal efter mötet med Ilmar Reepalu i Malmö.

Bakgrunden var antisemitiska attacker i Paris och Köpenhamn, men också nya rapporter om trakasserier mot judar i Malmö.Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD / BESTÄLLT JOBB/COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN

I mars 2015 var det dags igen. Då skickade USA:s dåvarande president Barack Obama en representant från amerikanska UD – Ira Forman – till Malmö. Bakgrunden var antisemitiska attacker i Paris och Köpenhamn, men också nya rapporter om trakasserier mot judar i Malmö.

Vid det besöket träffade Ira Forman Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Min företrädare Hannah Rosenthal var synnerligen missnöjd med den förre borgmästaren (Reepalu, KvP:s anm). Vi uppskattar verkligen att den nya har en helt annan attityd, sa Ira Forman vid en presskonferens efter mötet Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Debatten om Malmö är en antisemitisk stad eller inte har därefter fortsatt. För en månad sedan intervjuades Israels ambassadör IIan Ben-Dov i Kvällsposten. Han sa då:

– Den ofta negativa officiella svenska hållningen till Israel har inte underlättat kampen mot antisemitismen i Malmö och Sverige.

Det är i den kontexten Katrin Stjernfeldt Jammehs tystnad om SSU ska ses.

Federico Moreno har sökt henne vid upprepade tillfällen. Även jag har i egenskap av chefredaktör önskat en intervju – men Kvällsposten får ingen intervju om krisen i SSU.

Det har ingen annan heller fått.

Frågan om Malmö och antisemitismen är politiskt explosiv. Då gäller att hålla huvudet höljt och ha en tydlig agenda.

Då går till inte att vara tyst.

Katrin Stjernfeldt Jammeh måste tydligt deklarera var hon står: för alla människors lika värde och därmed tolerans – eller intolerans.

Det borde inte vara så svårt.

Annars ökar bara risken för olyckliga missförstånd.