Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Föräldrarna ändrade mediebilden av sin dotter

”Föräldrarna Ingrid och Joachim Wall har lyckats flytta mediebilden av dottern från ond bråd död till något meningsfullt”, skriver Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman.
Kim Walls öde har berört en hel värld. Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kim Walls eftermäle – en stark yrkeskvinna, en etablerad journalist med världen som arbetsfält.

Föräldrarna Ingrid och Joachim Wall har lyckats flytta mediebilden av dottern från ond bråd död till något meningsfullt.

Det är imponerande.

Ett ovanligt mord inträffar. Media rapporterar. Bilden av mordoffret tecknas med hjälp av vänner och i bland även anhöriga.

Men var gång den mördade omskrivs så kopplas det till dådet. Sällan handlar det om vad personen utfört tidigare i livet.

Mediedramaturgin fungerar på samma sätt varje gång.

För ett år sedan, den 10 augusti 2017, nåddes vi av nyheten att en privat ubåt var spårlöst försvunnen i Öresund. Jag minns hur märklig jag tyckte att händelsen var – minns också känslan av lättnad när ubåten hittats och dramat därmed tycktes över.

Nu vet vi att det inte var så.

Den enda passageraren, journalisten Kim Wall, fanns inte i ubåten.

Resten kan vi. Delarna av kroppen som hittades uppspolade på land men också dränkta i Køgebukten.

Rättegången. Gärningsmannen Peter Madsens osannolika bortförklaringar som också viftades bort av domstolen.

Domen – livstids fängelse. 

Startade minnesfond 

Under året som gått har Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall enträget förmedlat en annan bild av dottern. De har inte ställt upp på rader av intervjuer om tragedin där och då i Öresund. I stället har de fokuserat på framtiden och bland annat instiftat Kim Walls memorial fund som på hennes födelsedag den 23 mars i år tilldelades den danska journalisten Anne Kristine Hermann.

Charlie Stjernberg är en av Sveriges främsta mediestrateger. Han är imponerad över förflyttningen från mordoffer till fokus på Kim Walls gärning.

– Mordet riskerade att bli en slags oändlig dokusåpa, men tack vare föräldrarna och vännernas envisa kamp så blir nu Kim Wall ihågkommen för det som hon uträttade i livet, säger Charlie Stjernberg. 

Årsdag på fredag

Jag ringer upp min gamle vän och kollega Erik Sønstelie, chefredaktör för Oppland arbeiderblad i Norge. Det är omöjligt att jämföra mord med varandra, men Eriks dotter Siri var med på Utøya när terroristen Anders Behring Breivik dödade 69 ungdomar på ön 2010. Erik Sønstelie skrev boken ”Jag lever, pappa” som handlar om Siris skräcktimmar på ön.

Två helt olika fall, Utøya-massakern och Ubåts-mordet, men med det gemensamt att en ensam galning mördar oskyldiga.

– Vi har precis haft sjuårsdag och här i Norge är det fortfarande fokus på offren, inte deras liv. Ett par få av de mördade ungdomarna förknippas med sina tidigare talanger, men det är få, säger Erik Sønstelie.

På fredag är det årsdag. Ubåtstragedin dras på nytt upp i medier världen över.

I Trelleborg genomförs motionsloppet "Spring för Kim".

Med fokus på Kim Wall. Inte på det hemska som hände.