Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

En skandal i ordets exakta betydelse

Magnus Ringman, chefredaktör.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kvällspostens Federico Moreno.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Ett tiotal anställda på Arlanda flygplats tillhör kriminella nätverk.

Det avslöjar i dag Kvällspostens reporter Federico Moreno.

En skandal i ordets exakta betydelse.

Kvällspostens Federico Moreno har den senaste tiden skrivit flera angelägna artiklar om den svenska gränspolisens verksamhet. Bland annat om hur Sveriges gränskontroller fått svidande kritik i en Schengen-rapport. I januari kunde han också avslöja att personer som befunnit sig illegalt i Sverige fått jobb på polisstationen på Arlanda.

I dag berättar Kvällsposten hur polisens underrättelseenhet den 3 september 2018 skickade ut en rapport till ett litet antal chefer där det slås fast att det finns kopplingar mellan kriminella nätverk i Sverige och anställda på Arlanda.

Polisen konstaterar i rapporten att Arlanda är ”en plats som är sårbar för terroristhot”:

Samma flygplats som häller ur passagerarnas Ramlösa-flaskor om mängden vatten överstiger 100 ml anställer personer med kriminell bakgrund. 

Det väcker många frågor.

Hur kommer det sig att en förskollärare som vill ha jobb måste skicka in prickfria brottsregisterutdrag – medan personal på Sveriges kanske mest skyddsvärda arbetsplats uppenbarligen inte kontrolleras tillräckligt noga?

Arlanda är Sveriges största flygplats. På många sätt landets kommunikationsnav.

Här måste givetvis den högsta säkerhetsklassningen gälla.

Hittills vet vi mycket lite om hur polisen har hanterat det känsliga innehållet i den sekretesstämplade rapporten. Tiotalet anställda som utför arbete vid säkerhetskontrollen har tillhört kriminella nätverk. Två av dem fick sluta sin anställning under 2017, den ene på grund av säkerhetsskäl.

Men de övriga?

Tack vare Federico Morenos journalistiska arbete har vi fått veta att en passkontrollant på Arlanda gjort olagliga slagningar i polisens register på två personer – som senare mördades. Om det hade något samband med slagningarna vet ingen. Men bara att misstanken finns är illa nog.

Vi lever i en tid av terroristhot och kriminella grupperingar som tydligt konfronterar vårt samhälle.

Samhället måste agera nu, omedelbart, innan det är för sent.

Kriminella nätverk inne på Arlanda är naturligtvis helt oacceptabelt.