Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

En kommunal tjänsteman ska respektera ALLA medborgare

”Kommunikationschefen Johan Adolfsson rekryterades för att ge kommunen bättre image – men ger nu Trelleborg den sämsta publiciteten i mannaminne.”Foto: JENS CHRISTIAN

Kommunikationschefen Johan Adolfsson rekryterades för att ge kommunen bättre image – men ger nu Trelleborg den sämsta publiciteten i mannaminne.

Nu får han mer än 1,6 miljoner kronor av skattebetalarna.

Utan att ha jobbat en enda dag.

Gränsen mellan vad som är privat och publikt blir allt mer hårfin. Makthavare, journalister och andra personer i det allmännas tjänst måste tänka på vad som skrivs i privata forum på sociala medier.

Trelleborgs allehanda avslöjade i går att Trelleborgs nyrekryterade kommunikationschef Johan Adolfsson har fått lämna sin post. Ett uppdrag som han aldrig hann tillträda. Han skulle börja arbeta den 2 september, men blir nu uppsagd och får en fallskärm av skattebetalarna på långt över en miljon kronor. Dessutom förbinder sig kommunen att under nästan ett år betala omkostnader – och amorteringar – för den fastighet som Johan Adolfsson nyligen köpte i Trelleborg.

Anledningen till uppsägningen är ett inlägg på Johan Adolfssons privata Facebooksida för ett år sedan. Där skrev han nedsättande kommentarer om Sverigedemokraternas väljare, se artikel härintill.

Det är naturligtvis häpnadsväckande att kommunen betalar ut en fallskärm på långt över en miljon kronor till en tjänsteman som inte bidragit med något till kommunen – mer än dålig publicitet. Att det dessutom handlar om den tilltänkta kommunikationschefen är ett slags ödets ironi.

Facebook är inte en privat arena.Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kommunikationschefens roll är att stärka den positiva bilden av kommunen – och hantera plötsligt uppkomna kriser som ska kommuniceras.

Som privatperson får han givetvis tycka vad han vill. Yttrandefriheten stadgas i en av Sverige fem grundlagar och den gäller även kommunala tjänstemän.

Då infinner sig frågan: Om nu Johan Adolfsson tycker illa om Sverigedemokraternas väljare – får han inte uttrycka den åsikten?

Privat, ja. Om Johan Adolfsson hade uttryckt sina åsikter på en privat fest är det en sak.

Men arenan som Facebook erbjuder är publik – så länge den inte är begränsad för de närmaste vännerna – och i rollen som högt avlönad tjänsteman måste Johan Adolfsson respektera alla medborgare. Speciellt i en kommun där 30,7 procent av befolkningen röstade på Sverigedemokraterna som därmed blev största parti.

Sverigedemokraterna lokalt i Trelleborg reagerade kraftigt på den nyanställde kommunikationschefens inlägg på Facebook. Därmed blev det omöjligt för honom att tillträda tjänsten.

Att nu kommunen betalar honom ett omfattande avgångsvederlag beror på den starka svenska arbetsrättslagstiftningen. Det går inte att skilja någon från sin tjänst hur som helst. Ännu dyrare blir det om uppsägningen sker under första året som anställd. Därmed hade Johan Adolfsson ett bra förhandlingsläge.

Det sedelärande i den här historien är två saker.

• Du måste svara försiktig om du uttrycker åsikter i sociala medier, åtminstone om du har en förtroendeposition eller en offentlig anställning på hög nivå.

* Att det offentliga måste göra bättre research före anställningar av högre tjänstemän. Grundläggande är att kolla vederbörandes aktivitet på nätet.