Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

Drottningens nya liv utan prinsen: ”Klarar mig själv”

Vem är vem i det danska kungahuset?
ETT REGNIGT BESÖK. Det regnade alla dagarna under drottningens besök i Schswig-Holstein.Foto: keld Navntoft / Keld Navntoft
FYRA DAGAR I TYSKLAND. Drottning Margrethe stannade i veckan fyra dagar i den tyska delstaten Schleswig-Holstein – som i 400 år var danskt territorium.Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix
JUBLANDE DANSKTYSKAR. Ett par hundra personer välkomnade Drottning Margrethe när hon anlände med kungliga yachten Dannebrog till hamnen i Flensburg.Foto: Magnus Ringman

FLENSBURG. Hon står ensam på Dannebrogens däck och vinkar.

På kajen jublar ett par hundra förväntansfulla dansktyskar.

Drottning Margrethe fortsätter med sina officiella uppdrag trots att hon är ensam, trots sin ålder, trots Prins Henriks död.

Regnet hänger i luften. Just när Drottning Margrethe stegar ner för den kungliga yachtens lejdare öppnar sig himlen och regnet strilar i riklig mängd ner över Flensburg.

Drottningen är här, i den tyska delstaten Schleswig-Holstein, för att under fyra dagar besöka gränslandet mellan Danmark och Tyskland, snart 100 år efter den nya gränsdragningen. I över 400 år, från 1460 till 1864, var detta danskt territorium.

Klädd i vacker ljusrosa klänning

Just denna dag är hon klädd i en vacker ljusrosa klänning med matchande hatt och en rutig regnkappa. Eskorterad av åtta polismotorcyklar går kortegen med de svarta BMW-bilarna i hög fart genom Flensburg. Första stopp är ett ålderdomshem för den danska minoriteten i staden.

ETT KAFFEREP MED DROTTNINGEN. Drottning Margrethe besökte det danska äldreboendet på Nerongsalle i Flensburg.Foto: Keld Navntoft / Keld Navntoft

Själv fyller Drottning Margrethe 80 år i april nästa år. Men det finns ingenting som tyder på att hon tänker dra ner på tempot.

Men de senaste åren har varit kantade av motgångar. Maken prins Henrik gick bort den 13 februari 2018. Ett halvår tidigare meddelade hovet officiellt att prinsen led av en långt gången demens. 

De träffades i London redan 1965. I en bok har Drottningen berättat om deras hemliga möten och om hur kärlek växte fram. Till slut presenterades Henrik för första gången för Margrethes mor och far, Kung Frederik IX och svenskfödda Drottning Ingrid, hemma hos vänner till familjen i en lägenhet i centrala Köpenhamn. 

De gifte sig 1967

Han fick godkänt. Det sa, som det brukar heta, klick och bröllopet stod i Holmens kirke i Köpenhamn 10 juni 1967.

Påföljande år föddes förste sonen, kronprins Frederik. Och 1969 kom prins Joachim.

Men äktenskapet har inte varit helt friktionsfritt. Periodvis bodde makarna åtskilda. Prins Henrik tog då tillflykten till vinslottet Cayx i Frankrike som paret köpte tillsammans 1974.

Prins Henrik var känd för sin frispråkighet. Men när demensen drabbade honom gjorde han ännu fler kontroversiella uttalanden. I en intervju sa han att han inte ville bli begravd vid hustruns sida i Roskilde domkirke.

Senare har Drottning Margrethe sagt:

– Det sista halvåret var vi inte så mycket tillsammans, för han var inte särskilt frisk, men det var som det var. Jag är glad att den sista tiden blev så värdig som den blev. En fin avslutning på hans liv.

Få monarker – undantaget är Drottning Elizabeth i Storbritannien – har suttit längre på tronen än Drottning Margrethe. Men det finns inga planer på att abdikera. Efter prinsens död kommenterade drottningen rykten om hennes avgång.

– Jag har inte ändrat min inställning till det. Jag tycker det är skönt att ha något att hugga tag i och det tänker jag förhoppningsvis fortsätta med.

Drottningen slår inte ner på takten

Dagarna i Schleswig-Holstein bekräftar att drottningen inte har slagit av på takten. Under de fyra dygnen klarar hon av inte mindre än 27 programpunkter i ett rasande tempo.

Nu ensam utan prinsen vid sin sida.

Mats Urde, docent vid Lunds universitet, har studerat de nordiska monarkierna ur ett varumärkesperspektiv och försökt värdera kungahusens betydelse för respektive land.

– Att ha en kung eller en drottning innebär en slags magi som från sagornas värld. Den uppmärksamhet som kungahuset ger gör väsentlig skillnad.

I sitt arbete intervjuade Mats Urde kung Carl Gustaf men också flera andra inflytelserika personer i samhället. Bland dem den tidigare industrimannen Michael Treschow.

– Han har rest mycket tillsammans med kungen och berättade om hur dörrar som annars vore stängda öppnas bara för att en kunglighet reser med, säger Mats Urde.

Just Drottning Margrethes popularitet tror han beror helt och hållet på hennes egen lyskraft.

– Vissa personer har en mer naturlig förmåga att komma i kontakt med andra människor. Drottning Margrethe har den utstrålning som krävs.

EN LEKTION I FYSIK. Drottningen stannade inte många minuter i fysiksalen på Duborgskolan i Flensburg. Men det hanns med en snabb lektion i fysik.Foto: Magnus Ringman
KUNGLIG FÖRELÄSNING. Eleverna på Duborgskolan i Flensburg föreläser för en intresserad drottning.Foto: Magnus Ringman

Första dagen i Schleswig-Holstein besökte Drottningen Duborg skolan, ett danskt gymnasium. 18-åriga eleven Johanne Juul Olsen satte ord på vad Danmark betyder för dansktyskarna i Flensburg.

– När vi har födelsedag står det en dansk flagga på bordet samtidigt som vi ropar ”Alles gute”. Och när det blir december så dricker vi glühwine och dansar runt granen.

18-åringens tal – en höjdpunkt för Drottningen

Efteråt sa drottningen att Johanne Juul Olsens tal var en av höjdpunkterna under besöket.

– Det var så vackert, elegant och varmt. Det kom från hjärtat och var ett av det bästa med resan hit.

I fredags eftermiddag reste Drottningen tillbaka med Dannebrog till Köpenhamn. Ännu ett officiellt besök var till ända.

Redan idag söndag är det dags för nästa officiella uppdrag. Då närvarar drottningen vid Holmens kirkes 400 års jubileum i Köpenhamn.

I en intervju nyligen sa hon:

– Jag får klara mig själv nu. Och det gör jag. Jag är i en ålder då många av vännerna är i samma situation.