Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

”Det tog 26 dagar – men hon gömmer sig för följdfrågor”

Katrin Stjernfeldt Jammeh, S. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Ringman, chefredaktör Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Så svarade Katrin Stjernfeldt Jammeh på våra frågor.

Det tog 26 dagar.

Men hon svarade. 

Utan att riskera motfrågor.

Det har varit något av en katt-och-råtta lek mellan Kvällsposten och Socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh. Efter våra avslöjanden om SSU i Skåne ville vi ställa några enkla frågor till henne i egenskap av Socialdemokraternas främste företrädare i Malmö. Den första förfrågan om en intervju skickades den 4 november.

Först vägrade hon svara utan hänvisade till Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i stan. Först efter starkt ifrågasättande av hennes tystnad från Kvällspostens sida accepterade Stjernfeldt Jammeh att svara på mejlade frågor. Svaren kom i fredags. 26 dagar efter första förfrågan.

En mailintervju är ett smart drag av en politiker som är orolig vad journalisten undrar.

Nu kunde hon länge överväga svaren och undvika kritiska – eller för den delen klargörande – följdfrågor. Särskilt intressant är Katrin Stjernfeldt Jammehs svar på den allra första frågan.

Varför ställer du inte upp på en vanlig intervju där vi träffas och det finns utrymme för följdfrågor?

– Jag vill försäkra mig om att helheten i mina svar blir återgivna i artikeln.

Det är inget svar på frågan som ställs. Var intervjun ska genomföras – live eller via mejl – har inget med hur svaren återges i den kommande artikeln. Vi får heller inget veta om varför hon inte vill svara på följdfrågor.

En konsekvens av uteblivna följdfrågor blir tydligt längre ner i mejlintervjun. Kvällspostens reporter Federico Moreno undrar:

Varför har personer inom SSU och S i Malmö, som ifrågasatt partiets värdegrund, släppts fram till centrala poster i socialdemokratin. Varför har de i stället inte tillrättavisats för sitt beteende?

– Beskrivningen i din frågeställning stämmer inte.

Här förkastar Katrin Stjernfeldt Jammeh hela frågeställningen och vi får inte veta på vilka grunder – helt enkelt eftersom vi inte får ställa följdfrågor.

Det är synnerligen allvarligt när höga politiska företrädare försöker gömma sig för media. Det duger inte att vägra fysiskt träffa journalister som kan komma att ställa obehagliga frågor eller komma med nya avslöjanden.

Särskilt uppseendeväckande är det att Katrin Stjernfeldt Jammehs i samma mejlintervju tycks förespråka dialog: 

"Personligen är jag politiskt aktiv för att förändra samhället och jag tar ofta och gärna diskussioner med Malmöbor som inte delar mina och Socialdemokraternas värderingar. Jag tror på dialog och kunskap".

 

MAGNUS RINGMAN
Chefredaktör