Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Ringman

De blåser till protest – mot kommunen

Tornblåsarna i Ystad protesterar i sin udda konflikt.
ALLT ÄR LUGNT, YSTADBOR. I 52 år har Roland Borg signalerat från Mariakyrkan i Ystad. Nu blåser tornväktarna ibland fel för att markera missnöjet med arbetsgivaren.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
SIST I HELA VÄRLDEN. Ingen annanstans finns tornväktare kvar – utom i Ystad. Roland Borg, 71, vill att traditionen ska fortsätta. Han föreläser ofta om sitt udda yrke.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

YSTAD. Den dova tonen från kyrktornet letar sig genom Ystadnatten.

Men vänta, hur låter det egentligen?

Tornväktaren Roland Borg, 71, berättar:

– Vi är mitt uppe i en konflikt med arbetsgivaren, kommunen.

Trappan är trång och smalnar av ju längre upp i Mariakyrkans torn vi kommer. Alldeles ovanför de enorma malmklockorna öppnar sig ett rum. I ena hörnet finns en isolerad bur med tv-apparat, en bekväm fåtölj och en fläkt.

Här pustar tornväktaren ut mellan blåsningarna.

Roland Borg känner sig hemma här. I 52 (!) år har han jobbat som tornväktare i Ystad. Han är tredje generationen i yrket och tog över efter pappan Helmers död. Som i sin tur efterträdde Rolands farfar Fritz.

Fyra gånger i timmen

Fyra gånger i timmen blåser han i kopparhornet som hans far en gång tillverkade.

Klockan slår 21.00. Malmklockorna under oss ljuder i fyra minuter. Vi väntar ytterligare elva minuter. På slaget 21.15 ljuder den första dova tonstöten ut över Ystad. Ett blås i varje väderriktning. En signal om att det är lugnt och inte brinner någonstans i trakten.

Så fortsätter det, på slaget halv med två blås i varje väderstreck, kvart i – tre blås – och heltimme – fyra blås. Varje dag. Året runt. Mellan klockan 21.15 och 01.00.

DE BLÅSER FYRA GÅNGER I TIMMEN. Tornblåsarna i Ystad är hela tiden på vakt och letar bränder i centrala Ystad med omnejd.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
STORA IDOLEN – ELVIS PRESLEY. Roland Borg har tapetserat hela tornrummet med bilder på Elvis Presley. Han kom aldrig till Ystad, men tornet har besökts av celebriteter som Ernst Kirschsteiger och Krister Henriksson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Så har det varit sedan 1748. Magnus Andersson hette Ystads första tornväktare.

–Jag är rädd om den här traditionen, säger Roland Borg. Den måste få finnas kvar. Det är ett kulturarv.

Just nu pågår en hetsig konflikt mellan de två tornblåsarna och kommunen. Fackförbundet Syndikalisterna driver på. Oenigheten handlar om att kommunen vägrar att tillsvidareanställs Roland Borgs yngre kollega.

– Det finns inget fog för det, säger Clas Martinsson, personalchef på Ystad kommun.

– Deras konfliktåtgärd är dessutom olovlig och vi kan driva det vidare rättsligt.

Syndikalisterna lämnade i slutet av juli ett varsel om konfliktåtgärder. Om inte kommunen ändrar sig blåser tornväktarna fel signal ”med modifierad ton”.

”Tramsigt”

Roland Borg gillar det egentligen inte.

– Det är tramsigt. Jag har bara blåst fel en gång, men jag ställer helt upp för min kollega. Han behöver en fastanställning för att exempelvis kunna ta lån, säger Roland Borg.

– Jag vill bara ha lugn och ro här uppe.

Det är lugnt för det mesta. Men en gång upptäckte Roland Borg hur det brann på flera ställen i Ystad samtidigt. Det var den så kallade ”gryningspyromanen” som då misstänktes för sitt första dåd – fem anlagda bränder.

Roland larmade 112.

– Sedan han förstod att tornväktaren finns här, så ändrade han tiden för dåden till gryningen i stället.

Den senaste veckan har konflikten mellan tornväktarna och kommunen trappats upp ytterligare. Nu ställs också krav på att ämbetet ska gå i arv, från far till son. Och Roland Borg skulle gärna se att 36-årige sonen Robert efterträdde honom i tornet. Precis som han själv gjorde efter pappa Helmers bortgång.

Söker lugn och ro

Men helst vill han ha lugn och ro igen.

– Ystadborna vill ha sina tornblåsare: Det här är en tradition som inte får försvinna.

Vi går ner för de många trappstegen och lämnar kyrkan bakom oss. Den dova tonstöten ljuder för de tomma gatorna.

Tornväktaren signalerar: allt är lugnt.

Magnus Ringman

Chefredaktör

 

Fotnot: Enligt SVT Nyheter Skåne har arbetsgivaren kallat två tornblåsare till ett möte inom en snar framtid, tills dess har tornblåsarna valt att upphöra med sina felblåsningar.