Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

De är den nya hemlöshetens ansikten i välfärds-Sverige

Magnus Ringman, chefredaktör Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kvällsposten har träffat de hemlösa i Kristianstad. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Den nya hemlösheten har nya ansikten.

De heter Patrik, Jonas och Carola.

Tre Kristianstadsbor med tidigare fungerande liv som av olika anledningar plötsligt hamnat på gatan.

Kristianstadsbladet slog larm i måndags. Kristianstad kommuns vuxenvårdschef Peter Sonnsjö förklarar för tidningen hur den nya hemlösheten ser ut:

– De har inga missbruksproblem eller sociala problem utan har hamnat i hemlöshet på grund av samhällets bostadsbrist eller andra skäl. Vi är helt tagna på sängen av det här.

Bara i oktober i år tvingades Stadsmissionens natthärbärge avvisa hjälpsökande vid 50 tillfällen på grund av platsbrist.

50 tillfällen under en månad! I Kristianstad!

Det är sällan en journalist får vara med och beskriva en smygande samhällsförändring samtidigt som den håller på att utvecklas. Vi skickade Kvällspostens reporter David Carlsson och fotograf Jens Christian för att möta de nya hemlösa i Kristianstad.

Vem är de nya hemlösa? Varför har de hamnat utanför samhällets skyddsnät? Vad håller på att hända med den svenska välfärdsstaten?

De kom tillbaka med ett angeläget reportage. Hemlösheten drabbar inte längre enbart redan marginaliserade och utstötta grupper i samhället. Hemlösheten tycks slå blint. Parkbänker och portuppgångar – och tält i skogen – huserar nu människor som tills nyligen haft hela vanliga liv. Som du och jag.

Människor som nu tvingas sova utomhus i minusgrader. 

 

Magnus Ringman

Chefredaktör

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!