Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Cecilia och Claes ville starta klimatsmart pizzeria – stoppas

SÅ SER DRÖMMEN UT. Cecilia och Claes Stenmark bor bara några hundra meter från restaurangen som är tänkt att bli deras framtid. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
HÄR VILL VI BYGGA – MEN MYNDIGHETERNA SÄGER NEJ. Claes och Cecilia Stenmark står på den stora åkern utanför Skegrie. I ena hörnet vill de bygga världens mest klimatsmarta pizzeria. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Här vill vi bygga vår klimatsmarta pizzeria. På en liten bit av den stora åkern är pizzerian och växthuset tänkt att ligga. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
SÅ HÄR FINT SKA DET BLI. Det är inte bara en restaurang – utan även ett växthus. I huset finns flera klimatzoner.

SKEGRIE. Claes Stenmark, 38, berättar engagerat om planerna och gör samtidigt en svepande rörelse över gräsplätten:

– Här blir det odlingar, där ligger orangeriet och någonstans här borta finns köket.

Tillsammans med hustrun Cecilia vill Claes bygga världens klimatsmartaste restaurang.

Men myndigheterna säger: nej.

Några hundra meter bort dånar E6:an förbi. Snett över vägen börjar Skegrie by.

Det blåser mycket och kallt denna januarimåndag. 

Det var all pendling fram och tillbaka till Stockholm som gav idén. Claes och Cecilia Stenmark konstaterade att det behövs bra snabbmat längs motorvägarna. Mat med kvalitet. Klimatsmart mat för framtiden. Idén om den klimatsmarta pizzerian växte fram. En kombinerad restaurang och ett växthus.

Claes Stenmark blir ivrig som en liten pojke när han berättar om planerna. Om tomat- och örtodlingen på takterrassen. Orangeriet som ska utgöra serveringen. Utanför orangeriet: medelhavsklimat som möjliggörs av de stora glaspartierna. 

Även en kulen dag mitt i februari ska här vara 25 grader varmt.

Idén: i stället för att transportera tråkiga tomater från Spanien eller Holland – tvärs över kontinenten – så blir pizzerian självförsörjande med egenodlade grönsaker. Gråvattnet och restvärmen från restaurangen ska återanvändas och ledas till odlingarna.

Nämnden var enig om att bevilja bygglov

Statliga Vinnova  – vars uppdrag är att finansiera nytänkande – tyckte att pizzerian var innovativ och ställde upp med pengar. Det gjorde även Energimyndigheten. Även EU:s Leader-program gick in med stöd. Motivering: "...beslutar att prioritera ansökan då företaget vill satsa på en ny innovativ hållbar verksamhet året runt på landsbygden."

Trelleborgs kommun hyllade projektet och beviljade bygglov.

– Samhällsbyggnadsnämnden var helt enig. Det här är framtidens sätt att driva restaurang. Faktum är att det blir mer avkastning på den yta som tas i anspråk än om det vore jordbruksmark, säger Greger Ragnarsson, chef för bygg, mät och karta på samhällsbyggnadsförvaltningen på Trelleborgs kommun.

Det är ett projekt mitt i vår samtid.

Två unga entreprenörer som inser att vi måste ställa om. Färre transporter. Öka det närproducerade. Minska utsläppen. Ta tillvara det naturen ger oss.

Projekt som detta borde hyllas av alla, speciellt med tanke på den klimatdebatt som pågår.

Men, nej, så enkelt är det inte.

Det kom ett överklagande från en granne. En handskriven inlaga omfattande två A4-sidor. Grannen är rädd för att hans hus ska minska i värde om restaurangen blir ”lika populär som Vellingeblommen”. Och vad händer om restaurangen går i konkurs?

Så startades de byråkratiska kvarnarna. 

Först ut var länsstyrelsen att pröva grannens överklagande. De konstaterar att jordbruksmarken är av klass 6 på en 10 graders skala.

Beslut: avslag.

Marken kan användas till jordbruk – även om det bara handlar om 3000 kvadratmeter.

– Ett jättemärkligt beslut, säger Claes Stenmark. Jag förstår inte hur de resonerar.

I Skegrie finns knappt någon samhällsservice alls. En skola och en förskola, visst, men inga butiker, inga restauranger. Ändå är byn klassad av kommunen som en ”utvecklingsort”.

Det märks i omgivningarna. Flera hundra hus har byggts i Skegrie de senaste åren. Just nu pågår ett stort byggprojekt i byns östra del.

Skillnaden är att det finns en detaljplan för den marken. Så är inte fallet där restaurangen är tänkt att placeras.

Kommunen köpte marken – för att bygga

Men kommunen köpte en gång in just den biten åker för att den i en framtid skulle bebyggas.

För ett par dagar sedan fick Claes och Cecilia ännu ett dråpslag. Även nästa insats – Mark och miljödomstolen i Växjö – avslår parets bygglov. Rätten skriver: ”…det allmänna intresset att bevara jordbruksmarken i detta fall väger tyngre än det enskilda intresset att få bebygga marken”.

Nej. Igen.

– Domstolen bemödar sig inte ens med att bemöta våra argument, konstaterar Cecilia Stenmark lite uppgivet.

Nu finns det bara en instans kvar. Miljööverdomstolen. Claes och Cecilia ska överklaga domen dit.

De tänker inte ge upp.

– Vi ska bygga vår restaurang, här eller någon annan stans, säger Claes Stenmark.

Magnus Ringman

Chefredaktör

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!