Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Att rädda liv är enkelt – bli blodgivare NU

Sjukvårdens larm drunknade i helgfirandet. Skånes blodcentraler har denna jul fått en akut brist på blod. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Det är så enkelt att rädda liv.

DU kan rädda liv.

Genom att dela med dig av ditt blod.

Sjukvårdens larm drunknade i helgfirandet. Skånes blodcentraler har denna jul fått en akut brist på blod. Det har helt enkelt varit för många helgdagar.

En vädjan gick ut via sociala medier, och fångades upp av tidningarna, men det är fortfarande brist.

Speciellt av blodgrupperna 0- och 0+.

– Tillgången motsvarar inte efterfrågan. Vi måste snabbt få mer blod, speciellt av de två grupperna, säger Ingrid Johansson på Geblod.nu

– Det behövs blod till allt från nyfödda bebisar till akuta händelser och planerade operationer.

Just nu hjälper blodcentralerna varandra och skickar blod kors och tvärs över landet. Men i längden är det ingen hållbar ekvation. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Just nu hjälper blodcentralerna varandra och skickar blod kors och tvärs över landet. Men i längden är det ingen hållbar ekvation. Varje landsdel måste vara självförsörjande.

Det är självklart för Kvällsposten att hjälpa till och sprida budskapet. Desto fler som osjälviskt delar med sig av blod, desto fler liv räddas.

Men det krävs att du är fullt frisk, är mellan 18-65 år, väger mer än 50 kilo – och inte är homosexuell. Män som har sex med män anses enligt Socialstyrelsen ha ett riskbeteende och får inte lämna blod förrän efter 12 månaders celibat. En regel som stött på mycket kritik, inte minst från gayorganisationer i Sverige.

I ett par reportage ska Kvällsposten skildra blodgivandets betydelse för oss alla. För mottagarna, givetvis, men också för alla givare.

Vi börjar i dag med Karin Selåker Hangasmaas angelägna reportage om Anette Ek som utan nytt blod inte skulle levt i dag.