Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Ringman

Att kalla journalister ”troll” är omdömeslöst

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Jönsson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Svalöv.

Han kallar journalister för ”troll”.

Det är inte bara sorgligt utan också häpnadsväckande omdömeslöst.

I förra veckan briserade en politisk skandal i Svalövs kommun. Skånska Dagbladet och Lokaltidningen rapporterade om hur det gick till när en projektledartjänst på det kommunala projektet BT Kemi Efterbehandling tillsattes.

Tjänsten tilldelades Fredrik Jönssons sambo.

Tillsättningen ifrågasattes av Torbjörn Ekelund (L) i tidningarna eftersom tillsättningen inte föregicks av en extern rekryteringsprocess.

Det fick Fredrik Jönsson att gå i taket.

På den ordinarie presskonferensen efter kommunstyrelsens möte i går klargjorde Fredrik Jönsson att han från och med nu ställer in den presskonferens som hållits efter kommunstyrelsens sammanträde. Nu ska all information till medierna gå via kommunens kommunikationschef Daniel Henriksson.

Enligt Fredrik Jönsson har tidningarna publicerat felaktiga uppgifter om rekryteringen av sambon – utan att precisera vad som är fel.

På vad som verkar vara den sista presskonferensen sa Fredrik Jönsson följande till de närvarande två journalisterna:

– Ni har ju varit troll. Ni har ju sprungit någon annans ärenden. Ni har ju inte dubbelkollat de uppgifter ni har fått under förra veckan. Det är det som stör mig.

Oavsett hur det står till i sak – huruvida tidningarna har publicerat felaktiga uppgifter eller inte – så löser inte en toppolitiker det genom att som en treåring tjura och vägra träffa journalister.

Det finns en särskild instans som prövar eventuella felaktiga publiceringar, Allmänhetens pressombudsman och i förlängningen Pressens opinionsnämnd. Om Fredrik Jönsson och hans sambo känner sig misshandlade i media får de vända sig dit.

Nu tar Fredrik Jönsson till Donald Trump-fasoner och svingar fritt mot Skånska Dagbladet och Lokaltidningen och påstår att de publicerar ”fake news”.

Det mest allvarliga är dock varken det eller att han kallar två enskilda personer för troll, även om det naturligtvis är anmärkningsvärt och för tankarna till oseriösa aktörer i nätets träskmarker. Det allvarligaste är att han från och med nu stryper information till allmänheten genom att ställa in presskonferensen efter kommunstyrelsens möten och i stället hänvisar till kommunikationschefen, en tjänsteman – inte ens till en folkvald politiker.

Ledsen, Fredrik Jönsson, men då kan du inte vara kommunstyrelsens ordförande längre.

Media är ett av demokratins fundament – även lokalt. Det är inte alltid så roligt att vara utsatt för granskning, men det är en del av ditt jobb och förtroendeuppdrag. Media ska givetvis granska uppgifter som att en toppolitikers sambo drar fördelar av sin relation.

Det är en del av spelets regler.

Magnus Ringman

Chefredaktör