Lukas Ernryd

Elsparkcyklarna är helvetet på jorden

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Elsparkcyklarna är borta från centrala Köpenhamn. 

Staden är numera paradiset på jorden.

Plötsligt stod de bara där. Elsparkcyklarna. Först fanns bara några stycken. Snart dök det upp fler.

Några månader gick. Då kom invasionen. Det var som en slutscen i ”Sagan om ringen”. De vällde in som orcher. 

Sedan dess har ingenting varit sig likt. Vi har levt i den sämsta av alla tider. Elsparkcyklarna förvandlade Malmö till Calcutta.

Plötsligt var det inte så viktigt med trafikregler längre. Alla gjorde lite som de ville. Ingen verkade bry sig heller. ”Jaha, du har slängt upp en brassestol på din elscooter, lycka till”. 

Vi lever i en apokalyptisk mardröm. 

Numera kan man inte gå två meter utanför dörren utan att riskera få en färgglad torped i sidan. Är de inte på väg mot dig så måste du kliva över dem.

De ligger exakt överallt. På gator, i trädkronor, i hamnbassänger.

Tänk helvetet som dessa tvåhjulingar skapar för alla synskadade. Staden måste kännas som ett minfält. 

Och folk åker två, ibland tre. De åker fulla. Mot enkelriktat. De åker på trottoarer. Många av dem förväntar sig att du ska flytta på dig. 

Det är en gräshoppssvärm. 

Och en olycka kommer sällan ensam.

”Elsparkcyklarna ligger exakt överallt. På gator, i trädkronor, i hamnbassänger.”
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

I kölvattnet av dessa elektriska tvåhjulingar kom också en hord andra fordon. Till exempel är vi berikade med låga motorcykel-liknande fordon som glider fram. De är i princip helt ljudlösa och framförs exakt där det behagar föraren.

Listan kan göras lång.

När blev Sverige denna trafik-mardröm? Och varför tillåter vi det? Det är en gåta.

Hur många benbrott tål Sverige?

Härförleden skulle vaktmästaren i mitt hus cykla hem efter en lång dag på jobbet. Ut från en väg, med väjningsplikt, uppenbarar sig en elscooter. 

De smäller ihop och min vaktmästare far i backen. Ambulans och ilfart till sjukhuset. 

Eller ta Jenny Parmatow, 76, som Kvällsposten skrev om i juli. Hon var på väg hem när hon blev påkörd av en elsparkcykel. Hon bröt armbågen, förlorade två tänder och låg på akuten i två dagar. Nu vet hon inte var hon ska gå utan att det ska hända igen.

Det är en jäkligt bra fråga, Jenny. Svaret är ingenstans.

Men du kan åka över sundet.

”Vår kära danska huvudstad fick nog förra året. Köpenhamns kommunfullmäktige klubbade igenom ett förbud mot att hyra en elsparkcykel i centrum.”
Foto: JENS CHRISTIAN

Vår kära danska huvudstad fick nog förra året. Köpenhamns kommunfullmäktige klubbade igenom ett förbud mot att hyra en elsparkcykel i centrum. 

Nu är de borta från platser som Kongens Nytorv, Nyhavn och andra områden i den indre by.

Det är så vackert att jag vill gråta.

Motivet till förbudet är en tanke om det offentliga rummet. Att man hellre gör det tillgängligt för andra saker. Som bänkar eller uteserveringar.

I grunden ligger en tanke om att staden tillhör människorna som bor i den. Att det är framför allt de som ska känna sig trygga. Det kan man tycka vara ganska rimligt.

Danmark har visat att det är fullt möjligt att ställa sig tveksam till ny teknik som gör mer skada än nytta. Inställningen gör inte grannlandets kommunpolitiker till bakåtsträvare som inte tror på entreprenörskap och innovation.

Bara några som tror på sunt förnuft. 

Veckans bästa

Armand Duplantis. En ren fröjd att se denna unge man flyga över ribban. Framför allt blev man knäsvag över hans ödmjukhet under intervjun efteråt. Särskilt när han – lite försynt – bad om ursäkt för att han inte pratade så bra svenska. 

Veckans sämsta

Målet som MFF släppte in i matchens absoluta slutskede mot Glasgow Rangers. Men jäklar så bra de himmelsblå spelade. Ser fram emot nästa säsong när mitt Landskrona går upp i Allsvenskan. Vilka drabbningar att se fram emot.

Lukas Ernryd

Lukas Ernryd, född 1983, bor i Malmö och kommer från Landskrona. Ser sig själv som en kåsör av den gamla skolan. Skriver hellre om vad som sker utanför den egna dörren än om världspolitiken. Med en far från Jylland ligger också det danska nära till hands. Anser att Danmark är paradiset på jorden, om det inte vore för alla danskar.