Lars Klint

Ygemans tuffa linje gick hem i Malmö

Publicerad

Det var Anders Ygemans tuffa linje som gick hem vid Malmöbesöket. 

Inte så mycket nytt kanske, men beskeden stärkte både polis och politiker. 

Att döma av inrikesministerns sammanbitna och bestämda uppträdande tycks allvaret i den skånska brottsutvecklingen äntligen fått fäste i regeringskretsen uppe i Stockholm.

Några exempel på åtgärder som Ygeman tryckte hårt på vid varje möte han deltog i under måndagen:

• Skärpt kameraövervakning, hemlig dataavläsning, telefonavlyssning och kryptering i jakten på mördare och grov kriminalitet.

• Strängare straff. Direkttillslag mot vapeninnehav. Effektivare jourdomstolar, utökade utrednings- och spaningsresurser.

• Husarrest med fotboja för unga kriminella och hårdare tag mot gängledare för stämpling, anstiftan och kännedom om brott.

Den lilla kontakt Ygeman fick med vanliga människor i Malmö stärkte hans insikt om oron och rädslan som sprider sig bland allmänheten. Trygghet och tillit krymper för varje dag, för varje skjutning. Inte minst i utsatta områden som Rosengård, vars centrum han korsade under en rask promenad.

Också där är det den handfasta brottsbekämpningen som efterfrågas och välkomnas. Polisnärvaro, övervakning, gripanden och kännbara påföljder för mördare och våldsmän.

De mjukare, mer övergripande frågorna om allas vårt samhällsansvar, som Ygeman drev, gick inte hem lika bra. Läget är akut i Malmö. Och farligt. De beväpnade vettvillingarna måste stoppas och sättas bakom lås och bom. Då är det inte riktig jordmån att tala om vikten av att sluta köpa lågpriscigarretter eller sluta anlita frisörer som tar under hundralappen för en klippning.

Det har nog sitt värde i kampen mot den organiserade brottsligheten. Men nu handlar det först och främst om att stötta polisen i jakten på våldsverkarna, rensa stan från vapen och upprätta trygghetsskapande mönster, inte minst genom utbyggd kameraövervakning och samverkan mellan myndigheter. Samt se till att skydda dem som har det personliga modet att våga vittna.

Anders Ygeman förstår det. Och kommer att jobba för det. Det verkar de flesta av dem han mötte i Malmö övertygade om. 

Så lycka till. 

Och välkommen tillbaka.

 

Läs fler krönikor i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag