Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

”Visa vad du går för nu, Dan Eliasson – för folkets trygghet och räddning”

Dan Eliasson är chef för MSB. Foto: SVEN LINDWALL
Flygplan vattenbombar skogarna där det brinner. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Lars Klint skriver varannan fredag.

Parallellt med de heroiska insatserna i brandområdena radar ledningskollapser och byråkratiska slukhål upp sig.

Och än en gång är det Dan Eliasson som befinner sig i turbulensens centrum.

Det är många som bävar efter hans år av debacle och omorganisationskaos som rikspolischef. Men kanske är det här hans stora chans till revansch.

Vi får se. En del av bristerna som nu kommit i dagen inom MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har byggts upp innan Eliasson tillträdde som generaldirektör i början av mars. 

 

Andra övergripande taffligheter i svenskt brandskydd ligger utanför MSB:s direkta ansvarsområde. Som helikoptrar som inte förmås lyfta i semestertider. Helikoptrar som saknar krokar för vattensäckar. Stela avtal och gränsdragningar mellan olika myndigheter och driftsområden som försinkar akuta insatser med bandvagn. Till exempel.

Det är sådana saker och mycket mer av försummelser, kommunikationsmissar och låt-gå-mentalitet som Dan Eliasson nu förväntas ta tag i. Se till det blir ordning på torpet.

Han borde sitta som spindeln i nätet för den svenska krisberedskapen och ha mandat att få saker och ting på plats, att bemanning och resurser är på topp och att planeringen omfattar också de värsta tänkbara scenarierna. Han borde vara den som kan fatta snabba beslut utan en massa överläggningar, rådslag och tillstånd från andra myndighetschefer och politiker i skilda departement. 

 

Enligt uttalanden från både regering och allians tycks ju den ordningen ha ett brett stöd. Alla inser att det behövs en skärpning eftersom extremväder och andra klimatomställningar kommer att driva fram kriser och katastrofer i en utsträckning vi aldrig tidigare upplevt.

Då duger det inte att agera så kraftlöst och saktfärdigt som MSB gjort under våren och sommaren, enligt de interna rapporter som Dagens Nyheter tagit del av.

Där påpekas att myndigheten redan i slutet av maj insåg de annalkande farorna med skogsbränder. I början av juni inrättade man en särskild krisorganisation för att kunna möta  brandhoten. Det efterlystes experter på skogsbrandrisk, analytiker, handläggare, informatörer. Det var mycket möten, pappersarbete och promemorior.

Ändå tycks man varit helt oförberedd när det började brinna på riktigt. Inget var på plats i praktiken, enligt DN:s granskning av de interna dokumenten. 

 

Det fattades personal på alla håll och kanter. Orsaken angavs vara semestrar och den planerade flytten till Karlstad. ”Bemanningen är extremt tunn”, larmade tjänstemännen.

Men inte bara det. Det saknades materiel. Brandslangarna började ta slut redan i juni. Och det fanns inga papperskartor tillgängliga för stora delar av riskområdena.

”Det är fullständigt oacceptabelt att hänvisa till semestrar”, kommenterar Aud Sjökvist som var regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden 2014.

”Att hamna i den situationen är obegripligt. Häpnadsväckande”, fortsätter hon.

Själv tycker Dan Eliasson som svar på DN:s avslöjanden att myndigheten haft en ”hög, hög beredskap”.

”MSB har den funktionalitet vi ska ha. Systemet finns där, men dimensioneringen och vår långsiktiga uthållighet behöver ses över”. 

 

Det låter oroväckande likt hans bortförklaringar som rikspolischef.

Men än är det inte för sent.

Visa vad du går för nu, Eliasson. För folkets trygghet, skydd och räddning.

Ta chansen. Det är den sista du får.

 

LÄS MER: Här är sommarens krönikörer i Kvällsposten 

 

Lars Klint

Ålder: 67 år

Bakgrund: Teleingenjör, allround-publicist och Kvällspostens chefredaktör 1995–1998.

Skriver gärna om: Samhällsfrågor. Social- och kriminalpolitik.

Sommarfavorit: Fiskspö med eka.

Smultronställe i Sydsverige: Byrums raukar.

Läs Lars Klint varannan fredag i Kvällsposten