Lars Klint, Kvällspostens krönikör Foto: LASSE SVENSSONLars Klint, Kvällspostens krönikör Foto: LASSE SVENSSON
Lars Klint, Kvällspostens krönikör Foto: LASSE SVENSSON
Darren Ward säljer kaffe. Foto: PrivatDarren Ward säljer kaffe. Foto: Privat
Darren Ward säljer kaffe. Foto: Privat
Lars Klint

Varför ska inte Darren få sälja kaffe i Malmö?

Publicerad

Varför ska vi krångla till det så förbannat?

Sedan ett år tilllbaka har Darren Ward velat sälja kaffe i Malmös och Lunds parker från sin ombyggda lådcykel. 

Men inte en enda av sin komposterbara muggar har han fått servera på kommunens mark. Byråkrati, kostnader, tillståndsregleringar och tjänstemännens ointresse har stoppat projektet.

Allt har nog gått rätt till. Det gör nästan saken ännu värre. Darren Ward vill bara erbjuda lite service till föräldrar som är med sina barn vid olika lekplatser och inte kommer åt att sätta sig på ett fik. Och helst tjäna några kronor extra, vid sidan om countrybandet och de olika musikprojekt han jobbar med.

Allmänhet och politiker har applåderat hans initiativ och driftighet. 

– Det är klart vi ska ha det, sa till exempel kommunalrådet Andreas Schönström i Malmö till Sydsvenskan i våras. Kommunalrådet tyckte att Malmö ska jämföra sig med andra städer nere på kontinenten ”där sådana här spännande inslag skapar mer liv och rörelse”.

 

Men sedan har det bara trasslat. Nu senast var det gatuchefen i Lund som sa nej till Darrens önskan att få driva rörelsen i Stadsparken, med hänvisning till konkurrenssituationen med redan etablerade Stadsparkskaféet.

– Jag har betalat tusentals kronor för att få polistillstånd och tillstånd från hälsovårdsmyndigheterna. Nu ska de ha uppåt ett par tusen kronor i månadshyra också och då blir jag hänvisad till platser där det knappast finns några kunder. Hela affärsidén med att vända sig till fikasugna föräldrar och barnpassare faller, förklarar Darren. 

Det är ett år sedan han med stor entusiasm byggde sin mobila kaffeservering, ”Roadrunner Coffee”, med gaskök, manuell espressomaskin och presskaffe. Te, choklad och lite kalla läskedrycker hade han också tänkt ha i utbudet.

 

Hittills har han bara varit i drift ett par dagar på helt privata arrangemang och tomtmarker i Malmö.

I övrigt har han suttit fast i byråkratin, tjänstemännens paragrafrytteri och saktfärdighet. Ett tillstånd från hälsovårdsmyndigheten gick ut i väntan på ett okej från gatukontoret. Det kostar 950 kronor att förnya.

Att cykla runt och sälja kaffe tycks inte vara möjligt. Ansökan måste gälla en särskild plats. Det ska vara ”geografiska punkter så man inte står hur som helst”, fastslår Annika Larsson, enhetschef för upplåtelseenheten vid Gatukontoret i Malmö i en kommentar.

 

Darren har svårt att förstå myndigheternas tröghet och ovilja att hjälpa honom:

– Det här är en jättepoppis idé. Det hör jag från alla. Och helt i linje med det miljötänk som de påstår finns i både Malmö och Lund, säger han och pekar på sina nedbrytbara kaffemuggar och rör-om-pinnar. Cykelekipaget stör ingen, låter inte, sprider inga avgaser, bara en ljuvlig kaffedoft

Darren är på väg att tröttna på den stelbenta byråkratin och överväger att montera ner Roadrunner Coffee.

Ett pinsamt och skamligt nederlag för den kommunala administrationen. 

Ryck upp er och ge Darren rätt att trampa runt med sin lådcykel till några utvalda lekplatser mot en rimlig dagshyra. Låt honom sälja sitt kaffe, glädja besökare och berika Malmö. Skippa förbud och tristess. ”Skapa liv och rörelse” i stället.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag