Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

Tyvärr kan jag inte avfärda den massiva oron och kritiken

Det är en förträfflig tillställning. Kräftorna är utsökta och debattklimatet hetsigt.

När vi avhandlat och löst problemen med vårdkrisen, Gud, kungariket, flyktingsituationen, Trump, Zlatan och kvällstidningarnas framtid är det polismaktens tur. Några spridda droppar ur skuren av synpunkter som virvlar runt bordet:

"Det är ju för jävligt att de helt monterat ned trafikpolisen. Det är vilda västern på vägarna. Inte en kontroll."

"Trafiken är inget jag prioriterar. Men vardagsbrottsligheten. Bara runt tre procent av bostadsinbrotten klaras upp. Allt läggs på hög. Och avskrivs. Det detroniserar samhällsmoralen och sänker totalt tilltron till hela rättsväsendet."

"Stopp och belägg. Narkotika säljs öppet. Polisen har inget att sätta emot. Ungdomar förstörs, gängkriminaliteten sprider sig och utsätter vanligt folk för livsfara. De om något borde bekämpas."

"Ja, men glöm inte bilbränderna. Och alla vapen. Och på landet finns inga poliser alls att skicka när nåt händer. Kanske femtio mil bort. Men då är de upptagna av att skriva rapporter och lägga ner förundersökningar."

"Jag tycker det värsta verkar vara stämningen i kåren. Alla vill sluta och för att få nya måste de ta in elever som inte ens är normalbegåvade. Men med de lönerna och det skitgörat förstår jag att rekryteringen är svår. Särskilt som de högsta cheferna verkar vara helt utanför banan."

"Id-kapare, hackers och bedragare blir allt smartare och riskerar att slå sönder hela samhällssystem. Det kommer att skapa katastrofer inom kort. Polisen kan inget göra. De har varken folk, kompetens eller teknik-resurser att möta den här kriminaliteten."

"De säger att de har terrorhotet under stram bevakning och kontroll, men jag tycker mer det låter som Per-Albins lögner under kriget om att vår beredskap är god.

Gränsövervakningen tycks i alla fall ha spelat ut sin roll.

"Och så är det alla rånöverfall på försvarslösa åldringar och handikappade. Ruggigt.

Brottslingarna riskerar inget. Polisen hinner inte med.


Som besserwisser och representant för kvällspressen får jag någon slags kommenterande roll. Tyvärr kan jag inte avfärda den massiva oron och kritiken som luftbubblor och illasinnad ryktesspridning på sociala medier.

Jag beskriver i stället vägen till sammanbrottet, den misslyckade omorganisationen, den löst sammansatta.

"Genomförandekommittén", som helt saknar polisiär yrkeskunskap. Från Dagens Nyheter hämtar jag häpnadsväckande exempel på rent dåraktiga åtgärder från myndighetscheferna, som lett fram till dagens kaos och djupa kris i kåren.

- Men nu vänder det, tröstar jag kräftätarna. Högsta hönset, eller ärkeskurken om man så vill, rikspolischefen Dan Eliasson, har kallat polisledningen till en tvådagarskonferens. Han har fått nog av kritik och misslyckanden.


Nu ska omorganisationen organiseras om och effektiviseras. Polisen ska förebygga och utreda brott, gripa brottslingar och skapa trygghet för medborgarna. Inte kastas hit och dit som nickedockor i en kasperteater, där byråkrater utan markkontakt håller i trådarna.

- Annars tvingas han avgå före årsskiftet, gissar jag.

- Vi ringer Eliasson själv och kollar, föreslår en av gästerna.

- Det finns ingen täckning just här, förklarar kalasets sommarstugevärd.

- Det gör väl varken till eller från i kontakt med polisen, muttrar cynikern, varvid diskussionen svävar vidare in i en analys av Evert Bäckström och andra polisiära storheter i litteraturen.