Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

"Stoppa ligorna som bluffar till sig assistansersättning!"

Foto: LASSE SVENSSON

En pappa i Nordvästskåne beskriver hur Försäkringskassans hårda linje ödelagt hela familjens liv. 

Assistansersättningen drogs in för deras multihandikappade dotter. Skälet var att sondmatning inte längre klassas som grundläggande behov, vilket krävs för rätt till stöd från staten.

Nu är allt kaos. Dottern blir snabbt sämre. Målet är att hon ska få uppleva sin tioårsdag. Kommunens hemtjänst har ryckt in med akutinsatser. Föräldrar och andra anhöriga orkar inte längre dygnetruntpassningen. Mamman har brutit ihop. Äktenskapet är i princip upplöst. Långtidssjukskrivningarna fasas snart ut till arbetslöshet.

Det här är bara en av många reaktioner som jag fick efter några tidigare krönikor om de hårt åtstramade villkoren för personlig assistens. En ganska vanlig katastrof i spåren av Försäkringskassans tuffa regeringsdirektiv.


Samtidigt har både enskilda och mer organiserade bluffmakare lurat till sig miljoner i assistansersättning. Utan större besvär som det verkar. Det svider och är en skam för rättssamhället. De riktigt utsatta och behövande drogs med i Försäkringskassans jakt på fuskare och besparingar. De blev av med livsuppehållande stöd och kände sig dessutom utpekade som bidragsbedragare.

Regeringen backade något i väntan på nya utredningar. Andra myndigheter insåg dilemmat och började på allvar söka rätsida på missförhållandena. 


Jag hoppas att veckans polisrazzia mot ett stort assistansbolag i Malmö är en vändning. Hittills har 12 personer begärts häktade. Det misstänkta svindleriet ska ha inbringat 10-11 miljoner kronor, men det kan växa till mycket större summor, enligt kammaråklagare Björn Rosenlöf.

En kartläggning i Svenska Dagbladet visade att Försäkringskassan de senaste åren har betalat ut fyra miljarder i assistansersättningar till 15 oseriösa bolag. Lönelistor, namn, scheman, läkarintyg och underskrifter har förfalskats och passerat alldeles för klena och tafatta kontrollstationer. Skattepengar har runnit ner i fuskföretagens fickor. Mycket har försvunnit utomlands. Svårt sjuka har däremot fått sitt stöd indraget.


Situationen har varit ohållbar. För de drabbade, men också för att den fräter sönder  rättsmedvetandet och tilliten till välfärdssystemet.

Inom Försäkringskassan, precis som vid många andra myndigheter och institutioner, råder en alltför utbredd slapphet och naivitet. Vi lever inte längre i ett samhälle där solidaritet är ett respekterat honnörsord och där man utan fara lämnar cykel och ytterdörrar olåsta. Då måste mer resoluta medel till för att hindra hänsynslöst snyltande av andras tillgångar och rättigheter.


Att spränga de ligor som satt i system att på falska grunder roffa åt sig assistansersättningar är en bra metod, särskilt som det kan röra organiserad brottslighet med knytningar till den våldsamma gängkriminaliteten.

Betydligt sundare och effektivare än att jaga assistanstimmar hos multihandikappade utifrån några stelt byråkratiskt tolkade domslut om graden av andningshjälp och sondmatning.


Tillsättandet av en ny myndighet som ska sköta alla statliga utbetalningar är en annan konkret åtgärd för att förhindra förskingringar och bedrägerier av skattepengar.

Det hjälper inte pappan i Nordvästskåne just nu. Men det är en bit på väg mot den rättvisa och ansvarsfulla behandling hans familj har rätt till.

Utrymmet är fortfarande vidsträckt för regering och Försäkringskassa att skärpa rutinerna mot fusket. Se till att skapa en tryggare och ekonomiskt stabilare tillvaro för människor med ständigt behov av tillsyn och assistans. Visa handlingskraft och medmänsklighet.