Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varje fredag. Foto: LASSE SVENSSON
Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varje fredag. Foto: LASSE SVENSSON
Lars Klint

Skjut varghundarna – men jävlas inte med viltvårdarna

Publicerad

Skjut hybridvalparna. Skona vargen.

Men framför allt - sluta hota och jävlas med viltvårdare och skyddsjägare!

Jag är i krokarna av Katrineholm och passar på att gå på spaning efter hybridvargar. Sveriges första i vilt tillstånd.

Länsstyrelsen i Södermanland har tillåtit skyddsjakt på den lilla flocken som härjar i trakterna av Bie och Flodafors. Två blandrasvalpar har fångats av viltkameror. Men det finns sannolikt fler i kullen som är resultatet av vargmammans spontana möte med hund någon gång tidigt i våras.

För säkerhets skull tillåter länsstyrelsen att alla vargar i reviret får skjutas, sex stycken räknar man med. 

 

Som alltid när varg är inblandad uppstår stridigheter. En proteströrelse mot jakten har fått nationell spridning. Frågan är infekterad och har nu också lett till att personal på myndighetens viltförvaltning hotats. Polisen har inlett förundersökning.

Det är inte många ute och rör på sig i de små sörmländska skogsbyarna. De jag träffar vill alla ha bort vargen. Den utgör en fara för tamdjuren och begränsar rörelsefriheten i den milsvida terrängen. Härom dagen revs två får och ett lamm i Julita.

– Hybriderna må vara hur gulliga som helst, men de är onaturliga inslag i faunan, säger en hundägare. Kanske ännu farligare än vargen eftersom de säkert är mindre skygga.

 

Hon vill inte säga sitt namn. ”De där vargkramarna kan vara väldigt påstridiga och skrämmande”, förklarar hon. 

”Stadsbor”, lägger hon till efter en stund.

Tillståndet omfattar flera jaktlag inom Katrineholm och Eskilstuna. Länsstyrelsens egna jägare kommer också att delta. Fram till 28 februari har man på sig att utrota den sörmländska familjeflocken.

 

Efter att ha sett bilderna på de märkliga svarta valparna gav sig viltvårdarna ut och letade rätt på spillning och andra spår. Genom DNA-analyser stod det helt klart att det rör sig om en blandning av varg och hund i första generationen.

Jag träffar inga jägare och får bara svävande beskrivningar av var någonstans vargfamiljen brukar hålla till. Mina egna strövtåg resulterar inte i något annat än en papperskasse full med trattkantareller och taggsvamp. Jag hör inte ens ett ylande.

Jag har skrivit rätt mycket om de problem och konflikter varg orsakar. Inte minst i Sydsverige. 

Jag följde tiken Kynnas vandringar i Småland, Blekinge och Skåne under sommaren och hösten 2011. Hennes härjningar och massdödande i fårhagar. Hennes listiga sätt att gäcka det stora jaktuppbådet. Till sist fälldes hon utanför Älmhult.

 

Jag förstår att hybridvargarna måste tas bort. Annars riskerar ”den skandinaviska vargstammens genetiska status allvarlig och oåterkallelig skada”, som länsstyrelsen skriver i sitt beslut. Jag är mer tveksam till att jakten också ger sig på fullvuxna praktexemplar av varg. Dem borde man i ett första skede anstränga sig mer för att rädda. 

Känslorna i Sörmland är upprörda och positionerna som alltid i vargdebatten låsta och hårt polariserade.

Men att  attackera och hota tjänstemän och viltvårdare som gör sitt jobb är förstås förkastligt. Långt över gränsen. Vi har mer än nog av sådana brutaliteter och dumheter på alla håll och kanter i samhället.

För övrigt har jägarna efter drygt en veckas jakt ännu inte sett röken av några hybridvargar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag