Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

Sagan om Macchiarini och rektor Wallberg

Paolo Macchiarini.Foto: Sven Lindwall

Jag hade glömt både böcker och spel till barnbarnet. Så jag fick berätta sagor i stället. Och började med den om farbror Stefan Carlsson:

"Det var en gång en riktig baddare till karl som var så framåt att han utsågs till kungens befallningshavare i Kalmar län. Ja, han kallades landshövding och var hela statens, allmänhetens, alla företags och föreningars man i den delen av det lilla landet. Men så bar det sig inte bättre än att landshövding Carlsson gjorde av med folkets insamlade skattepengar som skulle gå till viktiga saker i samhället som sjukhus och vård och busstrafik och annat som alla hade nytta av. Han tog hand om en del av pengarna själv och slösade på dyr sprit och telefonsex som han satt där ensam i sitt slott och frossade i. Hustrun fick fina viner och hotellnätter. Mycket pengar försvann utan att någon kunde spåra vart de tagit vägen.

Folket upprördes och klagade. Landshövdingen erkände sitt svindleri och regeringen avsatte honom."

– Så han är i fängelse, undrade barnbarnet?

– Nej då, kunde jag upplysa honom om. Sådant händer bara i sagans värld. I Sverige får han pengar från annat håll nu. De som undersökte alltihop tyckte inte att han gjort så mycket fel att det behövde polisanmälas.

– Ta en till, bad barnbarnet.

Jag drog mig till minnes historien om farbror doktorn, Paolo Macchiarini, och hans fusk med plastluftstrupar, men valde att beskriva den lite annorlunda för att slippa alltför hemska skildringar av oprövade och ovetenskapliga operationsmetoder och dess tragiska följder för patienterna.

"På det stora sjukhuset där den världsberömde doktorn arbetade och forskade fanns många av de allra skarpaste och mest kompetenta läkarna i hela världen. Det var de som utsåg Nobelpristagare och kom på saker som kunde rädda människors liv från svåra sjukdomar.

Sjukhuset heter Karolinska institutet och den som var rektor där för hela utbildningen heter tant Harriet Wallberg. Hon och nästan alla andra blev stormförtjusta i den nye kirurgen och hans luftstrupar i plast. De som visste att farbror Paolo ljugit om sina betyg och bara hittat på saker om allt fint han gjort, dom blev nertystade och mobbade. Farbror Paolo hyllades och bluffade vidare med sina livsfarliga operationer och experiment.

Tant Harriet Wallberg var en av hans största påhejare och fan. Hon blev något så fint som universitetskansler innan hela bubblan sprack genom ett jättebra tv-program. Då kom alla skandaler fram och en massa människor som misskött sina jobb fick sparken. De borde förstås ha kollat och fattat att de anställt en bedragare och lögnare."

– Fick tanten också sparken?

– Ja, på sätt och vis. Mycket var hennes fel, anser många. Hon fick skäll av många och skämdes så klart. I sagans värld skulle det säkert slutat så, förklarade jag för barnbarnet.

– Fast i Sverige fick hon behålla sin professur och blev efter bara någon vecka ny generaldirektör hos utbildningsminister Fridolin. Med en garanterad månadslön på 131 500 kronor fram till 31 maj 2020.

Sagostunden är slut. Nästa gång berättar jag om "Dan leker polis", "Jan sabbar skolan", "Margot på villovägar" och andra figurer bland tomtar och troll.