Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

"Rekordmånga hemlösa – bygg nu, bygg snabbt, bygg billigt"

Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varje fredag. Foto: LASSE SVENSSON
På parkering vid köpcentrat Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö bygger Malmö Stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Ett femtontal män står lugnt i kö på trappen till Stadsmissionens natthärbärge på Malmgatan i Malmö. De flesta känner varandra ytligt. De är alla hemlösa och träffas då och då. På socialkontor, arbetsförmedling. 

Vid soppkök. Ibland i parker, portuppgångar, garage och andra tillfälliga sovplatser.

I kväll hoppas de på en säng i Stadsmissionens flerbäddsrum. Med tillgång till dusch.

Fler strömmar till. Det finns bara utrymme för 20 därinne i värmen.

– Men än går det att sova utomhus. Det blir värre om någon månad, säger Greg, sist i kön.

 

Greg kom som flykting från Irak för sju år sedan. Han är utbildad svetsare och har till alldeles nyligen haft en fast anställning. Men firman såldes och han fick gå. Tyvärr var hans bostadsrum kopplat till företaget. Han miste det också.

Det är så det ser ut för många. I ett huj förändras villkoren och de kastas ut på gatan. 

I Malmö har hemlösheten aldrig varit så hög som nu. 1 070 barn och 1 752 vuxna har ingenstans att bo, visar kommunens aktuella siffror. Socialförvaltningen letar i desperation upp akuta korttidsboenden på vandrarhem, inackorderingar, modulhus, hotell. Under årets första nio månader har Malmö stad varje dygn lagt 471 000 kronor på sovplatser åt hemlösa.

– Det är kämpigt, särskilt för barnfamiljerna. De kastas hit och dit. De är oroliga och förtvivlade, säger en kvinna som just anlänt. Det var fullt på kvinnoboendet och hon blev hänvisad till Malmgatan. 

– Det är tryggt hos männen också. Några sextrakasserier är det aldrig tal om. Lika lite som Paradispapper, säger hon och skrattar.

 

Hon släpade efter med hyran. Den lilla oregelbundna inkomsten räckte inte och hon vräktes.

– Det är skamligt också, fortsätter hon. Jag förstår hon som kallar sig Monica och som skrivit hur det är att förkastas av samhället och vara totalt utblottad efter att ha jobbat hela livet.

För så är det. Den alarmerande ökningen av antalet hemlösa handlar uteslutande om människor vars enda belastning är att de inte har råd att konkurrera på den tuffa bostadsmarknaden. 

Familjer som inte kan skaffa hyreskontrakt. Kostnader och inkomsttrösklar är för höga. De slås ut. Hemlösheten bland missbrukare och personer med psykiska problem är konstant sedan många år tillbaka. Asylsökande och EU-migranter är inte medräknade i statistiken.

 

I väntan på att dörren till härbärget ska öppnas lyssnar jag till öden och omständigheter som tvingat männen ut i hemlöshet. Sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa, felinvesteringar. Några känner sig förnedrade och upplever att de misslyckats. Att de bespottas och möter förakt.

– Visst svider det, säger Greg som är lite över 30. Men jag tror ändå på Sverige. Och jag kan svetsa. Jag ska kämpa för ett nytt jobb, en lägenhet och sedan familj.

En och en slussas in. Tonen är kamratlig och välkomnande. Men i morgon natt kan det vara kallare. Dörren stängd. 

Då väntar tidningsbädden och stanken i soprummet igen.

”Bygg enkla hyreslägenheter så alla har råd till en egen härd och ett drägligt liv”, tänker jag och lommar med blandade känslor hem till bekvämlighet, trygghet och ett välfyllt kylskåp.

”Bygg nu. Bygg snabbt. Bygg billigt."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!