Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varje fredag. Foto: LASSE SVENSSONLars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varje fredag. Foto: LASSE SVENSSON
Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varje fredag. Foto: LASSE SVENSSON
På parkering vid köpcentrat Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö bygger Malmö Stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Foto: JOHAN NILSSON/TTPå parkering vid köpcentrat Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö bygger Malmö Stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Foto: JOHAN NILSSON/TT
På parkering vid köpcentrat Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö bygger Malmö Stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Lars Klint

"Rekordmånga hemlösa – bygg nu, bygg snabbt, bygg billigt"

Publicerad

Ett femtontal män står lugnt i kö på trappen till Stadsmissionens natthärbärge på Malmgatan i Malmö. De flesta känner varandra ytligt. De är alla hemlösa och träffas då och då. På socialkontor, arbetsförmedling. 

Vid soppkök. Ibland i parker, portuppgångar, garage och andra tillfälliga sovplatser.

I kväll hoppas de på en säng i Stadsmissionens flerbäddsrum. Med tillgång till dusch.

Fler strömmar till. Det finns bara utrymme för 20 därinne i värmen.

– Men än går det att sova utomhus. Det blir värre om någon månad, säger Greg, sist i kön.

 

Greg kom som flykting från Irak för sju år sedan. Han är utbildad svetsare och har till alldeles nyligen haft en fast anställning. Men firman såldes och han fick gå. Tyvärr var hans bostadsrum kopplat till företaget. Han miste det också.

Det är så det ser ut för många. I ett huj förändras villkoren och de kastas ut på gatan. 

I Malmö har hemlösheten aldrig varit så hög som nu. 1 070 barn och 1 752 vuxna har ingenstans att bo, visar kommunens aktuella siffror. Socialförvaltningen letar i desperation upp akuta korttidsboenden på vandrarhem, inackorderingar, modulhus, hotell. Under årets första nio månader har Malmö stad varje dygn lagt 471 000 kronor på sovplatser åt hemlösa.

– Det är kämpigt, särskilt för barnfamiljerna. De kastas hit och dit. De är oroliga och förtvivlade, säger en kvinna som just anlänt. Det var fullt på kvinnoboendet och hon blev hänvisad till Malmgatan. 

– Det är tryggt hos männen också. Några sextrakasserier är det aldrig tal om. Lika lite som Paradispapper, säger hon och skrattar.

 

Hon släpade efter med hyran. Den lilla oregelbundna inkomsten räckte inte och hon vräktes.

– Det är skamligt också, fortsätter hon. Jag förstår hon som kallar sig Monica och som skrivit hur det är att förkastas av samhället och vara totalt utblottad efter att ha jobbat hela livet.

För så är det. Den alarmerande ökningen av antalet hemlösa handlar uteslutande om människor vars enda belastning är att de inte har råd att konkurrera på den tuffa bostadsmarknaden. 

Familjer som inte kan skaffa hyreskontrakt. Kostnader och inkomsttrösklar är för höga. De slås ut. Hemlösheten bland missbrukare och personer med psykiska problem är konstant sedan många år tillbaka. Asylsökande och EU-migranter är inte medräknade i statistiken.

 

I väntan på att dörren till härbärget ska öppnas lyssnar jag till öden och omständigheter som tvingat männen ut i hemlöshet. Sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa, felinvesteringar. Några känner sig förnedrade och upplever att de misslyckats. Att de bespottas och möter förakt.

– Visst svider det, säger Greg som är lite över 30. Men jag tror ändå på Sverige. Och jag kan svetsa. Jag ska kämpa för ett nytt jobb, en lägenhet och sedan familj.

En och en slussas in. Tonen är kamratlig och välkomnande. Men i morgon natt kan det vara kallare. Dörren stängd. 

Då väntar tidningsbädden och stanken i soprummet igen.

”Bygg enkla hyreslägenheter så alla har råd till en egen härd och ett drägligt liv”, tänker jag och lommar med blandade känslor hem till bekvämlighet, trygghet och ett välfyllt kylskåp.

”Bygg nu. Bygg snabbt. Bygg billigt."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag