Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

"Nu ska poliserna få elpistoler – äntligen!"

Lars Klint skriver i dag om polisens elpistoler. Foto: LASSE SVENSSON

Efter årsskiftet ska närmare sjuhundra svenska poliser utrustas med elpistoler. 

Eller elchockvapen, som är den korrekta termen. På försök. 

I Malmö är det insatsstyrkan som deltar i projektet.

Äntligen, efter att ha diskuterats fram och tillbaka sedan slutet av 1900-talet. 2005 sa polisens etiska råd nej och frågan lades på is under lång tid. Medan stora delar av  omvärlden introducerade det nya, effektiva och ”mindre dödliga polisvapnet”.

 

I onsdags avled den 26-åring som sköts vid ett polisingripande på Nikolaigatan i Malmö 20 september. Trots snabba insatser och förstklassig intensivvård var skadorna så omfattande att hans liv inte gick att rädda.

Mannen var hotfull och attackerade polispatrullen med kniv. Som en nödvärnsåtgärd öppnade polisen verkanseld. Angreppet stoppades, men följderna är en tragedi för alla inblandade.

Utredning pågår och ingen kan säga vad som hänt om polisen redan där varit utrustad med elchockvapen.

 

Varje år skjuts i snitt två, tre personer ihjäl av poliser i tjänst. Totalt öppnar polisen verkanseld mot cirka 20 personer per år. Vid ytterligare ett tjugotal tillfällen skjuter man varningsskott. En stor andel av de som utsätts för polisens beskjutning visar sig vara dokumenterat psykiskt instabila. 

Några eldstrider som i amerikanska gangsterfilmer har inte förekommit. Inte heller finns exempel på polisinblandning med skarpa skott vid uppgörelser mellan kriminella gäng.

Nej, det handlar oftast om ensamma, desperata män med kniv, ibland pistol eller annat vapen. Sannolikt skulle flera av incidenterna med dödlig utgång eller skottskador med men för livet, ha undvikits om polisen haft tillgång till lätt åtkomliga elchockvapen vid sidan om sina Sig Sauers med i allmänhet nio millimeters kaliber och hålspetskulor, en typ av jaktammunition.

 

Jag inser att det kan behövas en prövotid innan man förser hela kåren med elvapen.

Men att Sverige tappat tio-tolv år i effektiv brottsbekämpning med ”mindre dödliga vapen” är oförlåtligt. Det har kostat liv och lidande och måste tyvärr ses som ännu ett uttryck för den splittring och handlingsförlamning som råder i det svenska rättssystemet och bland de politiker som engagerar sig i frågan. 

Skeptikerna och de som för tolv år sedan hojtade högst i polisens etiska råd trodde inte att dödsskjutningarna skulle minska med det nya elvapnet. Man pekade på risker för att polisen skulle komma att använda mer våld i stället för att förhandla. Det är att undervärdera polisens omdöme, ansvarskänsla och kompetens.

– Vi hoppas att det här ska leda till färre dödsskjutningar. Men det ska inte ses som någon ersättning för polisens tjänstepistol. Det är inget nödvärnsvapen, men kan med framgång användas i olika hotsituationer, säger Pär Wärdig, som är polisens teknikkoordinator.

 

Fem till tio meter sträcker sig elchockpistolens pilar med sina tunna strömförande trådar. Gärningsmannen slås ut totalt, oavsett tillstånd eller smärtokänslighet. Den största risken vid träff är fallskador.

Just nu pågår, sent omsider, utbildning med instruktörer som lärts upp av brittiska kolleger. Första januari får 700 utvalda svenska poliser ytterligare 454 gram utrustning att bära. För att stärka säkerheten i jobbet, minska riskerna för dödsskjutningar och vådaskott. Och förhoppningsvis öka allmänhetens förtroende och trygghet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!