Lars Klint

Mansdagen riskerar förstärka machokultur och kvinnoförtryck

Publicerad

Risken är att den internationella mansdagen förstärker machokultur och kvinnoförtryck

I morgon tänker jag hålla käften och fundera över allt jävelskap i världen. Det som vi män ställer till med. Inte alla förstås, men rätt många av de runt tre miljarder vuxna karlar som styr och ställer på de flesta håll runtom på jorden.

Det är den internationella mansdagen som ska högtidlighållas. En slags motsvarighet till FN:s internationella kvinnodag 8 mars. Syftet är att fira männens positiva bidrag till samhället, deras insatser för barnomsorg och miljö. Framhäva förebilder, fokusera på mäns hälsa och välbefinnande. Främja jämställdhet, skapa en tryggare och bättre värld. Belysa diskriminering mot män. Det här och mycket mer ska vi beakta och uppskatta männen för i morgon.

Fan vet. Syftet var säkert gott när dagen instiftades 1999 och fick en snabb internationell spridning. Fler än 60 länder hyllar varje år männen den 19 november. I Sverige lite mer lågmält och inofficiellt än till exempel i Danmark, Norge, Tyskland, Indien, USA och Mexiko.

Det kan nog vara bra att lyfta fram männens mjuka sidor och strävan mot jämställdhet. Men det finns inte mycket till anledning att slå oss för bröstet och ta emot hyllningarna som godhetens och förnuftets riddare. Inte för män som grupp, och i många fall inte heller för män som individer.

Läs medias rubriker, se dig omkring. Mordvågen i Malmö, gängkrigen, striderna i Syrien, ledarna inom Islamiska jihad, HBTQ-motståndare, islamofober och klimatförnekare bland Trumps vapendragare, näthatet, de drivande skolmobbarna, sexövergrepp, våldsbrott, hjärnorna bakom den internationella vapen-, knark- och människohandeln. Jag gissar att där finns en förkrossande manlig dominans. Det är inte särskilt mycket att vara stolt över, inte särskilt mycket av mjuka, trygghetsskapande värden.

Jag befarar att man alls inte kommer åt de här förfärande uttrycken med en dag som firar männens positiva bidrag till samhället. Risken är att den i stället förstärker machokultur och kvinnoförtryck. Jag tror fars dag, tomten och fredagsmys gör större nytta och får fler maskulina stenhjärtan att vekna.

Men jag kan ha fel, vilket säkert såväl feminister som mansrättskämpar kommer att påpeka.

Därför tänker jag hålla käften i morgon. Rannsaka mina egna tankar, handlingar och tillkortakommanden i mansrollen. Och i övrigt ägna mig åt den internationella toalettdagen.

För i det överutbud av olika företeelser som ska uppmärksammas med särskilda internationella firardagar sammanfaller mansdagen med FN:s Världstoalettdag. Och där kan man verkligen tala om behov av upplysning och insatser för att förbättra vattentillgången i världen.

2.5 miljarder människor har inte en egen toalett.

1400 barn per dag dör av diarré som orsakas av förorenat vatten eller dåliga sanitära förhållanden.

För oss med ständig närhet till fungerande wc kan noteras av vi tillbringar ungefär tre år av våra liv på toaletten.

Själv funderar jag på att besöka ett avloppsreningsverk som VA Syd bjuder in till i morgon. Klagshamn i Malmö, Källby i Lund och Ellinge i Eslöv står öppna för allmänheten. Ett värdigt, med snudd på symboliskt, sätt att också manifestera den Internationella mansdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag