Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

Mansdagen riskerar förstärka machokultur och kvinnoförtryck

Risken är att den internationella mansdagen förstärker machokultur och kvinnoförtryck

I morgon tänker jag hålla käften och fundera över allt jävelskap i världen. Det som vi män ställer till med. Inte alla förstås, men rätt många av de runt tre miljarder vuxna karlar som styr och ställer på de flesta håll runtom på jorden.

Det är den internationella mansdagen som ska högtidlighållas. En slags motsvarighet till FN:s internationella kvinnodag 8 mars. Syftet är att fira männens positiva bidrag till samhället, deras insatser för barnomsorg och miljö. Framhäva förebilder, fokusera på mäns hälsa och välbefinnande. Främja jämställdhet, skapa en tryggare och bättre värld. Belysa diskriminering mot män. Det här och mycket mer ska vi beakta och uppskatta männen för i morgon.

Fan vet. Syftet var säkert gott när dagen instiftades 1999 och fick en snabb internationell spridning. Fler än 60 länder hyllar varje år männen den 19 november. I Sverige lite mer lågmält och inofficiellt än till exempel i Danmark, Norge, Tyskland, Indien, USA och Mexiko.

Det kan nog vara bra att lyfta fram männens mjuka sidor och strävan mot jämställdhet. Men det finns inte mycket till anledning att slå oss för bröstet och ta emot hyllningarna som godhetens och förnuftets riddare. Inte för män som grupp, och i många fall inte heller för män som individer.

Läs medias rubriker, se dig omkring. Mordvågen i Malmö, gängkrigen, striderna i Syrien, ledarna inom Islamiska jihad, HBTQ-motståndare, islamofober och klimatförnekare bland Trumps vapendragare, näthatet, de drivande skolmobbarna, sexövergrepp, våldsbrott, hjärnorna bakom den internationella vapen-, knark- och människohandeln. Jag gissar att där finns en förkrossande manlig dominans. Det är inte särskilt mycket att vara stolt över, inte särskilt mycket av mjuka, trygghetsskapande värden.

Jag befarar att man alls inte kommer åt de här förfärande uttrycken med en dag som firar männens positiva bidrag till samhället. Risken är att den i stället förstärker machokultur och kvinnoförtryck. Jag tror fars dag, tomten och fredagsmys gör större nytta och får fler maskulina stenhjärtan att vekna.

Men jag kan ha fel, vilket säkert såväl feminister som mansrättskämpar kommer att påpeka.

Därför tänker jag hålla käften i morgon. Rannsaka mina egna tankar, handlingar och tillkortakommanden i mansrollen. Och i övrigt ägna mig åt den internationella toalettdagen.

För i det överutbud av olika företeelser som ska uppmärksammas med särskilda internationella firardagar sammanfaller mansdagen med FN:s Världstoalettdag. Och där kan man verkligen tala om behov av upplysning och insatser för att förbättra vattentillgången i världen.

2.5 miljarder människor har inte en egen toalett.

1400 barn per dag dör av diarré som orsakas av förorenat vatten eller dåliga sanitära förhållanden.

För oss med ständig närhet till fungerande wc kan noteras av vi tillbringar ungefär tre år av våra liv på toaletten.

Själv funderar jag på att besöka ett avloppsreningsverk som VA Syd bjuder in till i morgon. Klagshamn i Malmö, Källby i Lund och Ellinge i Eslöv står öppna för allmänheten. Ett värdigt, med snudd på symboliskt, sätt att också manifestera den Internationella mansdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!