Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

”Lill-Babs och Jerry Williams intervjuade Palme och Adelsohn”

Lill-Babs möter statsminister Olof Palme. Foto: KENT HULT
Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten varannan fredag. Foto: LASSE SVENSSON

Det var en tokig idé egentligen. Men både Lill-Babs och Jerry Williams blev eld och lågor.

Särskilt Jerry Williams som skulle grilla moderatledaren Ulf Adelsohn, kanske till och med få honom att trippa några steg till vänster.

Lill-Babs var nervös, fast hon kände Olof Palme lite grann. Hon hade sjungit på ett par av hans valturnéer. Men nu skulle hon bli Kvällspostens politiska reporter och intervjua statsministern i valrörelsen 1985.

Vår tanke var att locka till läsning genom att låta populära artister ställa folkliga och vardagsnära frågor till partiledarna. Kanske hitta andra infallsvinklar och skapa ett intressant samtalsklimat.

Det fungerade alldeles utmärkt med Jerry Williams och Lill-Babs. Mycket säkert därför att både Ulf Adelsohn och Olof Palme uttryckligen var stora beundrare av sina intervjuare. 

Lill-Babs intervjuade Olof Palme i Kvällsposten. Foto: Arkiv

Thore Skogman, Ulf Brunnberg och Totte Wallin hade det lite knepigare med sina ”offer” - Karin Söder (C), Lars Werner (VPK) och Bengt Westerberg (FP).

Folkhemsikonen Lill-Babs, då 47 år, gick ut hårt. Hon tyckte det var svagt av Palme att alltid tala om ”det här landet”, i stället för att säga Sverige, vårt land eller till och med fosterlandet.

Palme höll med och lovade att vara tydligare i fortsättningen:

– Det finns ingen anledning att nedvärdera Sverige. Ju mer jag åker utomlands, ju mer jag ser av världen, desto bättre blir Sverige.

Samtalet böljade fram och tillbaka. Lill-Babs drev frågor om bristande äldreomsorg, ensamma mammors utsatta situation, glesbygdsproblematik och undrade hur Palme skulle göra för att behålla de intelligenta proffsen i Sverige: 

– Det finns några stycken kvar, men på sikt kan du ju inte sitta här ensam?

Palme lyssnade, höll med och försvarade sig lite lojt. Han talade en hel del om sig själv och sin egen sårbarhet. 

– Tonen var vänskaplig, nästan privat, konstaterade Kvällspostens reporter Gösta Backlund som medhörde och antecknade intervjun. De kom bra överens. Och skrattade mycket.

– Jag beundrar honom verkligen, och är så nyfiken på varför han gör och säger vissa saker. Jag tror Palme vill väl och det ville jag att han skulle få fram. Det gick ju ganska bra, summerade Lill-Babs sin debut som politisk stjärnreporter.

– Och så var jag ju tvungen att hjälpa honom putsa de skitiga glasögonen igen. Slarvern.

Jerry Williams möter Moderaternas förre pariledare Ulf Adelsohn. Foto: STIG-GÖRAN NILSSON

Jerry Williams på sin kant lyckades inte omvända Ulf Adelsohn till kommunist, men väl peppra honom med solidaritet, sunt förnuft och medmänsklighet. Men mest var det Adelsohn som ville jämföra deras olika turnéliv.

En juste snubbe, fast djurgårdare. Det kan nog bli folk av honom också”, var Jerrys slutomdöme.

Artikelserien blev uppmärksammad och fick fler läsare än det mesta av övrigt valmaterial i tidningen. Vilket stämde slipade skjutjärnsjournalister och attackreportrar till viss eftertanke.

Jerry och Lill-Babs. 

Yrkesskickliga förstås. Positiva, nyfikna, lyhörda och ödmjuka. 

Egenskaper som gjorde dem till vårt lands mest hyllade och omtyckta artister. Med respekt och närhet till publiken.

De är djupt saknade på många plan och för många insatser. Reporterrollen kanske inte är en av de mer profilerade. Men utförd med samma hjärta och engagemang som var deras liv. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!