Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

Lars Klint: "Ofattbart grymt. Osannolikt"

Alla som utrett den misstänkte 21-årige pedofilen i Högsby är starkt berörda av sina upplevelser och möten under arbetet.

Men åklagare Linda Caneus håller en strikt juridisk, osentimental ton i sin stämningsansökan. Det gör läsningen bara än mer otäck.

Punkt för punkt redogör hon för den misstänkte 21-åringens vidriga, perversa, grova sexuella övergrepp och våldtäkter mot de små barnen. Från hans första dag som praktikant till den sista.

Det går knappt att orka igenom åtalspunkterna. Hur känns det då inte för föräldrar och andra anhöriga till de utsatta barnen? Högsby kommun med sina cirka 6 000 invånare har långt ifrån hämtat sig efter de chockerande avslöjandena på förskolan. Det lilla samhället där brotten skedde är fortfarande i djup kris.

Rättsmaskineriet har sin gång, 21-åringen friskförklaras och får ett långt fängelsestraff, eller bedöms som ett vårdfall för rättspsykiatrin.

Men den stora frågan blir hängande i luften. Hur kunde det hända? Det som aldrig ska få hända, någonsin någonstans i vårt reglerade och övervakade samhälle. Ofattbart.

Och oansvarigt att tillsynsmyndigheter inte aktivt gått in med en egen utredning kring förhållandena på förskolan.

Kommunens talesman hänvisar till sekretess och säger att man ska genomföra en tillsyn när domstolen sagt sitt.

Personal på förskolan kommer att höras under rättegången.

- Men det är ingen som har gjort några iakttagelser av direkta brottsliga gärningar, säger åklagare Linda Caneus.

Någon förklaring till hur det har kunnat passera obemärkt förbi har hon inte.

- Det har inte varit min uppgift att söka förklaringar till det, säger hon.

Nej, men andra instanser borde ha skyldighet att driva den frågan, för de drabbade familjerna och för alla som har anknytning till förskoleverksamhet överhuvudtaget.

Här pågick de mest fasansfulla, sjukliga överfall på mycket små barn av en praktikant, månad efter månad. På toaletten, i vilorum, i kojor och under lek på rastgården. Ofattbart grymt. Osannolikt, men det hände i Högsby kommun vintern och våren 2014.

Jag gjorde den 23 april en längre intervju med den kvinnliga ägaren till förskolan. Hon tog över verksamheten 2012 och driver den som enskild firma.

- En praktikant har inget eget ansvar. Han eller hon har en handledare. Jag vet att han gungat barnen ute på gården. Men jag har ingen vetskap om att han skulle varit ensam med dem på toaletten till exempel. Vi förstår det inte, sa hon då.

I en tidigare intervju med Kvällsposten berättade mamman till ett av de utsatta barnen:

- Så har jag ju sett varenda gång att han byter blöja med dörren stängd, personalen vet inte ens var han är ibland. När någon i personalen öppnat badrumsdörren så har de sagt "oj är du här inne och byter".

Förskolan har cirka 30 barn. Enligt ägaren, som själv inte är förskollärare, men utbildad fritidsledare och simtränare, pågick verksamheten precis som vanligt när jag talade med henne veckorna efter att tragedin rullats upp och 21-åringen inlett sina medgivanden.

Men självklart måste den lilla personalstyrkan lida alla helvetes kval. Ständigt fråga sig varför de inte misstänkte något, varför de inte reagerade. Kanske höll de tyst om iakttagelser som i efterhand får en helt annan kuslig dimension än vid tillfället när den hjälpsamme praktikanten ryckte in och avlastade dem med blöjbytena...

Att tragedin kunde inträffa på en liten institution som ska ombesörja barns trygghet och välfärd är en katastrof för alla inblandade, och för vårt samhälles så omhuldade sociala skyddssystem.

Att så lite görs för att reda ut och åtgärda missförhållandena, misstagen, bristerna i tillsyn, kontroller, rutiner, chefsansvar och handledarskap är en skandal, som kan leda till nya ödesdigra konsekvenser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!