Lars Klint

Har Vatikanen en OS-strategi?

Publicerad
Uppdaterad
En jublande påve på läktaren och guld till Vatikanen.
Fullt tänkbart redan i OS 2016 i Rio de Janeiro.
Idrotten är på rejäl frammarsch i världens minsta land med 829 invånare och en yta tre gånger mindre än Kivik.
Prästseminariet har ett eget fotbollslag och de vältränade soldaterna i påvens lilla skyddsarmé, Schweizergardet, uppmuntrar alla medborgare och anställda inom påvedömet till fysisk träning.

För ett par år sedan köpte dessutom katolska kyrkan i Italien 80 procent i ett av landets mest skandalomsusade fotbollslag, Ancona.
Vatikanens målsättning var att återupprätta moral och etik inom klubben. En etisk uppförandekod formulerades om god sportanda bland spelarna som ska vara förebilder för ungdomar. Och riktlinjer för att skapa en trevlig familjeanda på läktarna, utan huliganer och slagsmål.

I helgen deltog jag i den 17:e upplagan av en anrik krockettävling på Österlen - Gold & White Annual Croquet Tournament. Till kräftorna efter kraftmätningen, med engelska bågar och regelverk, kom jag att tala religion och idrott med förra årets suveräne vinnare, som åtminstone då var katolik.
Vi enades om att katolicismen rymmer mängder av världsstjärnor på fotbollsplaner, löparbanor och andra arenor. Tänk bara på alla korstecken som görs i dramatiska lägen.
Vatikanen på den olympiska scenen skulle lyfta och rena hela idrottsvärlden, slog vi fast.
Det är då j ag börjar höra mig för hur det är ställt med uppladdning, träningsmöjligheter, tävlingsinstinkt och vinnarskallar inom påvedömet. Alla jag talar med är entusiastiska inför tanken att Vatikanen ska kunna bredda sina interna idrottsliga prestationer till internationell nivå. Medarbetare på den fristående katolska kulturtidskriften Signum försöker hjälpa mig med kontakter in i det allra heligaste.

Och på Vatikanens Nordenambassad i Stockholm påminner man sig kardinaler och präster som värnat om idrotten och lagt stor vikt vid gymnastikundervisningen i påvedömets skolor, som också hyser elever från grannlandet Italien. Kardinal Tarcisio Bertone lär vara idrottstokig och har ett förflutet som fotbollskommentator på en lokal tv-station. Nyligen byggdes en simanläggning.
- Den förre påven Johannes Paulus II var en hejare på skidor. Han åkte på vintersemestrar helt inkognito och for fram som en vind i backarna. Folk trodde knappt det var sant till en början. Men det fanns bilder och han berättade själv om sitt skidintresse, säger Irse Tarsala, tjänsteman på Vatikanens ambassad.

Jag har inte kunnat luska ut om det finns någon klar OS-strategi inom ledningen för Vatikanen, som fick sin självständighet 1929 efter en uppgörelse med Italiens diktator Mussolini.
Men om påven Benedictus XVI verkligen vill satsa och marknadsföra Vatikanen som en idrottsnation skulle han nog rätt lätt, sponsrad av katolska affärsmän få ihop en elittrupp som kan slåss om medaljerna i en rad grenar.

Många av toppidrottens katolska världsstjärnor kan säkert lockas att mot en hygglig ersättning bli medborgare i Vatikanstaten. Som stötta åt landets egna talanger.
Brasilien med sina 136 miljoner katoliker är ett utmärkt mål att sikta mot.
Vatikanen kan behöva den PR-skjuts en OS-start skulle innebära. Landet bygger en stor del av sina inkomster på turism, besöksinträden, försäljning av frimärken, mynt och souvenirer.
Och publikt - en uppryckning och succé för hela olympiaevenemanget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag